Редица европейски страни съобщиха за рекорден брой нови случаи на

...
Редица европейски страни съобщиха за рекорден брой нови случаи на
Коментари Харесай

Нови COVID рекорди в няколко европейски държави

Редица европейски страни оповестиха за рекорден брой нови случаи на ковид за едно денонощие . Максималните стойности в Италия, Швейцария и Португалия бяха регистрирани на фона на бързото разпространяване на, както наподобява, мощно заразния вид Омикрон.

Италия е записала 78 313 новозаразени против 30 810 през вчерашния ден, съобщи Ройтерс, като се базира на държавното управление. Това е следващият връх в страната през последната седмица. Смъртните случаи са 202 по отношение на 142 през предходното денонощие. Броят на пациентите с коронавирус в италиански лечебни заведения, в това число в интензивните отделения, нараства.

От началото на пандемията в страната с население от към 60 милиона души са доказани 5,76 милиона случая на ковид. Близо 137 хиляди от инфектираните са умряли. Италия е трета по смъртни случаи в Европа след Русия и Англия и девета в света.

Швейцария регистрира рекордните 13 375 нови инфектирани, съобщи ТАСС, като се базира на министерството на опазването на здравето.
Досегашният пик от 12 598 открити случая за едно денонощие датираше от 8 декември. В страната с население от към 8,6 милиона души са доказани общо близо 1,277 милиона инфектирани. През последното денонощие са регистрирани още 17 смъртни случая. От началото пандемията в Швейцария са умряли общо 11 817 инфектирани, отбелязва ТАСС.

От средата на октомври страната претърпява пета коронавирусна вълна. По данни от през днешния ден са запълнени над 78% от леглата в интензивните отделения. Новият коронавирусен вид Омикрон към този момент е преобладаващ в Швейцария, съобщи Франс прес, като се базира на представители на министерството на опазването на здравето.

Португалия също регистрира рекордните 17 172 нови случая на ковид. Така бе надмината досегашната оптималната стойност от 16 432 новозаразени, регистрирани на 28 януари, заяви още Агенция Франс Прес. Според оценки на португалската министърка на опазването на здравето Марта Темиду към 7 януари може да бъде достигнато ниво от 37 хиляди случая. Португалия, където новият вид Омикрон стана преобладаващ малко преди Коледа, са имунизирани против COVID-19 над 89 % от популацията. Страната е на второ място в света по този индикатор след Обединените арабски емирства.

При това близо 2,4 милиона души, при население на Португалия от 10,3 милиона индивида, към този момент са с сложена бустерна доза ваксина.
Броят на пациентите с ковид в португалските лечебни заведения, в това число в интензивните отделения, е на най-високото си ниво от епидемиологичната вълна предходната зима, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР