Редица действащи и бивши световни лидери фигурират в масива от

...
Редица действащи и бивши световни лидери фигурират в масива от
Коментари Харесай

Кралица Елизабет II се оказа замесена в офшорни схеми

Редица настоящи и някогашни международни водачи попадат в масива от документи за офшорни компании, оповестен от Международния консорциум за журналистически следствия (ICIJ), чиято централа е във Вашингтон. Новите изявления станаха известни под името Paradise Papers.

Най-шокиращо е наличието на английската кралица Елизабет II. Според BBC кралицата е вложила 10 млн. паунда в офшорни сметки. През интервала 2004-2005 години парите на Елизабет II са били вложени във фондове, регистрирани на Каймановите и Бермудските острови.

Става дума за пари, които Елизавет II е спечелила с помощта на принадлежащото ѝ херцогство Ланкастър (The Duchy of Lancaster), където има парцели за 500 млн паунда (562,7 млн. евро). BBC акцентира, че в тези интервенции " няма нищо нелегално и няма догатки, че кралицата не си заплаща налозите, само че може да възникне въпросът би трябвало ли монархът да влага в офшорки " .

" Нашата капиталова тактика се основава на рекомендациите на нашите капиталови консултанти. Херцогството влага средства единствено в доста уважавани капиталови фондове, следвайки безапелационните рекомендации на нашите капиталови консултанти ", разясни шефът на финансовата работа на херцогството Крис Едкок, съобщи БГНЕС.

Иначе ICIJ разгласява извадки от общо 13,4 млн документи от така наречен " Панамски досиета ". В тях попадат президентите на Колумбия и Либерия Хуан Сантос и Елън Джонсън-Сърлиф. Вътре са още трима някогашни министър председатели на Канада - Жан Кретиен, Пол Мартин и Брайън Мълруни. Следват ги някогашният костарикански президент Хосе Мария Фигерес, както и някогашните министър председатели на Япония и Пакистан Юкио Хатояма и Шаукат Азиз, плюс синовете на турския министър председател Еркам и Бюлент Йълдъръм. Кралицата на Йордания Нур също е в описите.

Освен това в " Панамските досиета " личат имената на някогашния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк, както и на попзвездите Мадона и Боно.

Самият журналистически консорциум обаче призна, че " съществуват законни способи за потребление на офшорни компании и тръстове " . " Не се опитваме да намекнем, че някои лица, компании или други структури, фигуриращи в базата данни на Международния консорциум за журналистически следствия, основан въз основа на " течове " за офшорите, обезателно са нарушили закона или са работили по различен погрешен метод “, споделя се в известие за медиите, съпровождащо обявата на новите разкрития.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР