Редица близки, приятели и познати на патриарх Неофит изказаха своята

...
Редица близки, приятели и познати на патриарх Неофит изказаха своята
Коментари Харесай

Близки на патриарх Неофит с любопитни разкрития за живота му

Редица близки, другари и познати на патриарх Неофит изрекоха своята мъка от загубата на духовния лидер на България. Ето какво споделиха те пред NOVA.

Първият ни патриарх Кирил – един високо просветен интелектуалец. Вторият ни патриарх Максим беше човек на администрацията, на издръжливостта против управляващите по времето на комунизма. Патриарх Неофит се опита да вкара естетика, приятелство, съгласие в нашата черква. Това съобщи свещеник Тихон.

„ Бог да елементарни Негово Светейшество. Той не е единствено един спомен, беше един безпределно непретенциозен човек. Това, което ме поразяваше в него беше желанието му за естетика в музиката и живота. Нещо, което нормално духовниците губят с времето ”, уточни той.

„ Познаваме се от 1959 година Тогава започнахме първия клас на Софийската духовна семинария. Там бяхме съученици шест години ”, сподели епископът.

„ Това, което в никакъв случай не сте предполагали е, че този мил дъртак имаше едно безпределно възприятие за комизъм. Толкова пъти съм се смял с него. Обичаше да споделя всевъзможни случки по доста забавен метод ”, показа свещеник Тихон.

„ Той беше харизматичен човек. Много мил, постоянно доста ухилен. Познавам патриарх Неофит от 1991 година, когато беше ректор на Духовната академия, а по-късно и пръв декан на Богословския факултет. Тогава бях студент първа година. Бях впечатлен от харизмата му, от метода, по който се показваше и отношението му към всеки един от нас, което се резервира до края ”. Това сподели отец Силвестър Янакиев за персоналните си срещи с починалия български нравствен лидер Неофит.

Отец Янакиев описа и за една от срещите си с патриарха. „ Около 15 август – празника на Света Богородица, бяхме седнали да пием кафе в двора на Троянския манастир. Тогава патриарха ми сподели: „ Човек би трябвало да бъде по-спокоен ”, спомня си духовникът.

Един от най-вълнуващите ми мемоари е когато митрополит Неофит дружно с врачанския митрополит Калиник имаха куража да създадат първото, въпреки и импровизирано, посещаване на български архиерей в Македония. За първи път през 1944 година в Охрид видяхме български митрополит. Това съобщи журналистът Горан Благоев. 

„ Не мога да не обърна внимание, че през последните две години в персонално качество, Българският патриарх взе една почтена позиция във връзка с съветската експанзия в Украйна ”, добави той.  

Тъжната новина за кончината на Българският патриарх Неофит ни заяви ген. Мутафчийски, както е по протокол, по-късно Светият синод и Софийската света митрополия разпоредиха дейностите, с цел да може опелото на Негово Светейшество да бъде квалифицирано. Това съобщи първият викарий на патриарх Неофит свещеник Поликарп.

„ Това, което мога да кажа за Негово Светейшество е малко, в съпоставяне на това, което душата ми и сърцето ми изпитва към него. Той беше незабравим свещеник, човек и отец. Той даде доста на всички, които бяхме към него ”, уточни той.

По думите му Българският патриарх е бил една кристално чиста персона. „ С неспокойствие чакахме да бъдем до него. Беше огромна наслада да бъдем до този исполин на духа, той ни беше образец ”, сподели още епископът.

Българският патриарх Неофит минава през доста значим път в живота си. Първо приемането на монашество, по-късно духовната връзка с умрелия патриарх Максим. Преминава през всички длъжности – протосингъл на Софийска митрополия, викарий на Софийския митрополит, основен секретар на Светия синод, ръководител на църковното настоятелство на храм-паметник „ Св. Александър Невски ”. Това съобщи варненският и великопреславски митрополит Йоан.

„ Ще го запомня с неговите добрина и откровеност. С това, че той ме въодушеви да потегли по духовния път, с помощта на прелестното служение като ректор на Духовната академия ”, добави той. 

Едва ли е положително това утро, в което България осъмва без своя патриарх Неофит. Той беше извънредно мил човек. Ние знае от думите на свети деятел Павел, че любовта е цялостна с доброта. Дядо Неофит беше въплъщение на тези думи. Беше прелестен човек. Това сподели проф. Павел Павлов, учител в Богословския факултет.

По думите му той е бил надълбоко благоверен и извънредно просветен. „ Беше минал всички школи на българската цъква. „ От Софийската духовна семинария, духовната академия. Беше наш учител и ректор в духовната академия. По негово време Богословският факултет се върна в Софийския университет и той беше първият декан на факултета. За тези му заслуги към академичното богословие, по-късно той бе приет за „ лекар хонорис идея “ на Софийския университет. Изключително огромна чест, която рядко се оказва на българи. Целият му живот беше отдаден на България ”, акцентира Павел Павлов.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР