Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Кадър BgonAirПрезидентът Байдън е готов да обяви тристранен пакт

Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Кадър BgonAirПрезидентът Байдън е готов да обяви тристранен пакт ...

Байдън обсъжда Китай с Великобритания и АвстралияРедактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Кадър BgonAir

Президентът Байдън е готов да обяви тристранен пакт за споделяне на технологии с Великобритания и Австралия, включително ядрена отбрана, казаха източници, близки до Белия дом, пред Politico. Страните ще се срещнат, за да обсъдят „заплахите“, включително Китай, предаде RT.
Очаква се Байдън да обяви нов пакт за отбрана, който според съобщенията се нарича AUUKUS и включва Великобритания и Австралия, според информацията, която цитира неназован служител на Белия дом и служител в Конгреса. Съобщава се, че ще се съсредоточи върху споделянето на информация в области като изкуствен интелект, киберсигурност, способности за далечни удари и дори инфраструктура за ядрена отбрана.

Предвижда се американският президент да направи важно съобщение относно укрепването на отбранителния съюз между САЩ, Великобритания и Австралия в 7 часа сутринта местно време, съобщава Sydney Morning Herald. Няколко високопоставени министри от кабинета са получили редки изключения от изключително суровото блокиране в страната, за да присъстват на „набързо уговорената“ среща в столицата Канбера, според източници, запознати с въпроса, цитирани от австралийските медии.

Очаква се Байдън да представи „кратки забележки относно инициатива за национална сигурност“, докато други въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, включват как алиансът може да отвърне на удара срещу търговските маневри на Китай и други така наречени „атаки от сивата зона“, увеличен достъп до американските ракетни технологии за австралийците, противоречивото изтегляне от Афганистан и естеството на бъдещите терористични заплахи.

Въпреки че в момента в Австралия няма американски ядрени оръжия, някои предполагат, че пактът за отбрана ще включва разширяване на американската ракетна инфраструктура на континента, за да се отговори на предполагаемата заплаха от Китай.

САЩ и Китай често се обвиняват взаимно за повишаване на напрежението и провокативно поведение в региона чрез провеждане на военноморски учения. САЩ редовно изпълняват т. Нар. Мисии за „свобода на плаването“, плаващи военни кораби близо до водите на Китай, които Пекин разглежда като провокативни военни действия. Междувременно Вашингтон обвинява Китай в сплашване на съседите си, като изпраща своите военни кораби и реактивни самолети да патрулират районите близо до Тайван, който Пекин счита за неразделна част от страната.

Какво всъщност се случва между Пекин и Вашингтон в Южнокитайско море?
Вашингтон призова своите съюзници в региона да помогнат за противодействие на това, което настоява за експанзионистична сила, която се опитва да участва в провокации. Китай твърди, че военноморското присъствие на САЩ в пролива изпраща грешни сигнали до Тайван за независимост и че тези действия „играят с огън“.

Въпреки че в сделката няма изрично споменаване на Китай, Politico съобщи, че разпространението на AUUKUS е „поредният ход на западните съюзници да отблъснат възхода на Китай на военната и технологичната арена“. Премиерът Скот Морисън трябва да се срещне лично с Байдън за следващата седмица. 

Проверка на фактите:Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg