Реалният старт на тол системата пак се отлага, стана ясно

...
Реалният старт на тол системата пак се отлага, стана ясно
Коментари Харесай

Тол системата тръгва в хаос

Реалният старт на тол системата отново се отсрочва, стана ясно от чуването в Народното събрание на Бойко Борисов и районния министър Петя Аврамова. Тя съобщи, че системата стартира да работи от 1 март, само че единствено с маршрутни карти. До 27 март превозвачите могат да се оборудват с бордови устройства. Не стана ясно кои пътища ще останат в обсега на системата, откакто кабинетът отново отстъпи пред превозвачите.

" Три пъти стартирате системата, три пъти неуспех. Държавата се отхвърли от въвеждането, потреблението и контрола и ги трансферира на частни компании, за което ще получат 32 млн. лева, които можеха да влязат в бюджета ", възмути се Корнелия Нинова. Според Българска социалистическа партия това поражда безпорядък, напрежение и митинги. За безпорядък предизвестиха и от сектора. Въпреки обещания гратисен интервал, превозвачи излязоха на митинг.

По искане на Българска социалистическа партия Борисов бе в Народно събрание, с цел да дава отговор за хаоса с тол системата и винетките. Изслушването му в пленарна зала продължи единствено половин час заради неналичието на интерес от " патриотите ", Движение за права и свободи и " Воля ". Премиерът отговаряше сбито и на два пъти измести тематиката към ковид, без даже да получи забележка от шефката на Народно събрание Цвета Караянчева.

Корнелия Нинова съобщи, че Борисов е отговорен за основания безпорядък, от който губят страната, бизнесът и жителите. " Имахме късмет България да получи повече доходи в бюджета, транспортният отрасъл - изясненост и облекчение, а хората - качествени пътища, вместо това се получи безпорядък, напрежение и митинги. Три пъти стартирате тол системата и трите пъти се провалихте. Държавата се отхвърли от въвеждането, потреблението и контрола и ги трансферира на частни компании, за което ще получат 32 млн. лева, които можеха да влязат в бюджета. Транспортната инфраструктура е стратегически обект за националната сигурност, а частни оператори ще държат в ръцете си информацията за придвижване на артикули, хора и услуги. Как ще я употребяват можем единствено да гадаем ", съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия.

В цялостна неизясненост са и транспортните компании. " Бордови устройства, които сякаш трябваше да са взети чартърен, още ги няма. Хаосът е цялостен ", отсече тя. Нинова упрекна държавното управление, че трансферира отговорността за пътищата на общините. " Не можете да извършите нито една съвременна промяна като хората. За 10 година ръководство тотално унищожихте правилата на правовата страна и парламентаризма ", съобщи тя.

Борисов се оправда, че нещата ставали мъчно и анонсира взетото час по-късно решение на Министерски съвет за понижаване на пътищата с винетка. От листата бяха извадени 115 км от община София и 40 км от Варна, водят се договаряния с още 12 общини.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия предвижда, че тол системата няма да стартира от 27 март, защото липсват и устройствата, които би трябвало да употребяват превозвачите. Имало и комплициране измежду хората по какви правила и суми ще би трябвало да се заплащат. " Българска социалистическа партия не е срещу тол системата, а е срещу метода, по който се построява. ГЕРБ излъгаха превозвачите за повторно ", акцентира Иван Иванов. Манол Генов напомни, че предишния юли е планувал, че системата ще влезе в действие от 1 април.

Транспортната министърка Петя Аврамова се впусна в пояснения по какъв начин всичко по тол системата било уредено и ясно, за което получи остри рецензии от опозицията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР