Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 3,6% през

...
Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 3,6% през
Коментари Харесай

Анализ: Ускоряването на вноса в края на 2017 г. задържа ръста на БВП

Реалният БВП (БВП) е повишен с 3,6% през 2017 година на годишна база, което се оказа под упованията заради едва четвърто тримесечие на годината.

Това написа в месечния стопански преглед на Райфайзенбанк (България) с коментар върху данните от предварителните оценки на Националния статистически институт за 2017 година, налични към март, с фокус върху Брутният вътрешен продукт.

„ За позитивната динамичност на стопанската система през 2017 година повлия основно вътрешното търсене, което беше движено както от потреблението с растеж от 4,5%, по този начин и от вложенията, които се усилиха с 3,8%. При външното търсене, темпът на повишаване на износа през 2017 година спадна до 4% (8,1% за 2016 г.) ", разяснява икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

" От друга страна, вносът се форсира до 7,2% (4,5% за 2016 г.), в резултат на което чистият износ се сви, оставайки позитивен, като към този момент не допринасяше за ускорение, а за задържане растежа на Брутният вътрешен продукт, “ добавя той

Според анализатора от страна на предлагането позитивен принос за икономическия напредък имат освен услугите, които се усилват с 4,4% на годишна база, само че и промишлеността, в която влиза и строителството, с растеж от 3,6% през предходната година.

На този декор селското стопанство отбелязва нищожен спад от 0,1%.

„ Структурата на брутната добавена стойност през 2017 година не сподели особени промени по отношение на тази от 2016 година В нея услугите заемаха условен дял от 67,4% (-0,2 прочие п. по отношение на 2016 г.), промишлеността 28,3% (+0,3 пр.п.), а селското стопанство 4,3% (-0,1 прочие п.). “, уточни Калчев.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР