Реалните разходи за новото лекарство за Алцхаймер, Leqembi — и защо данъкоплатците ще поемат голяма част от сметката

...
Първото лекарство, за което се твърди, че забавя развитието на
Коментари Харесай

Първото лекарство, за което се твърди, че забавя развитието на болестта на Алцхаймер, вероятно ще струва милиарди годишно на здравната система на САЩ въпреки че остава недостъпен за много от възрастните хора с по-ниски доходи, за които е най-вероятно да страдат от деменция.

Пациентите на Medicare и Medicaid ще съставляват 92% от пазара на леканемаб, според Eisai Co., която продава лекарството под марката Leqembi. В допълнение към годишната цена на лекарството от 26 500 долара на компанията, лечението може да струва на данъкоплатците в САЩ средно 82 500 долара на пациент на година за генетични тестове и чести мозъчни сканирания, наблюдение на безопасността и други грижи, според оценки на Института за клинични и икономически преглед, или ICER. FDA даде пълно одобрение на лекарството на 6 юли. Около 1 милион пациенти с Алцхаймер в САЩ могат да отговарят на изискванията да го използват.

Пациентите с ранна болест на Алцхаймер, които са приемали леканемаб в голямо клинично изпитване, са отказали средно пет месеца по-бавно от други субекти за период от 18 месеца, но много от тях са претърпели мозъчен оток и кървене. Въпреки че тези странични ефекти обикновено преминават без видима вреда, те очевидно са причинили три смъртни случая. Големите разходи за лекарството и неговото лечение повдигат въпроси за това как ще бъде платено и кой ще се възползва.

премиите може да се повишат отново през 2024 г. след лек спад тази година.

Такива увеличения може да бъде значително бреме за много от 62-те милиона абонати на Medicare, които живеят с фиксирани доходи. „Истинските хора ще бъдат засегнати“, каза Мафи. Той допринесе за проучване, според което леканемаб и свързаните с него грижи ще струват на Medicare 2 до 5 милиарда долара годишно, което го прави едно от най-скъпите лечения, финансирани от данъкоплатците.

В своя анализ ICER предполага, че Leqembi може да бъде рентабилен при годишна цена от $8,900 до $21,500. В интервю Дейвид Ринд, главен медицински директор на ICER, каза, че $10 000 до $15 000 годишно би било разумно. „Над този диапазон не изглежда като добро място“, каза той.

Каквато и да е цената, пациентите може да се забавят при получаването на достъп до Leqembi поради относителния недостиг на специалисти, способни да управляват лекарството, което ще изискват генетични и невропсихологични тестове, както и PET сканиране, за да се потвърди допустимостта на пациента. Подобно лекарство, донанемаб на Eli Lilly, вероятно ще спечели одобрението на FDA тази година.

Вече има дълго чакане за тестването, необходимо за оценка на деменцията, каза Мафи, отбелязвайки, че един от неговите пациенти с леко когнитивно увреждане трябваше да чакат осем месеца за оценка.

Такова тестване не е леснодостъпно поради липсата на ефективно лечение на Алцхаймер, което помогна гериатрията да се превърне в относително непривлекателна специалност. Съединените щати имат около една трета повече специалисти по деменция на глава от населението, отколкото Германия, и около половината по-малко от Италия.

„Времето е от съществено значение“ за невропсихологичното изследване, каза Мафи, тъй като след като когнитивните способности на пациента спаднат под определен праг, той става недопустим за лечение с лекарството, което е тествано само при пациенти в най-ранните стадии на заболяването.

Проучването на Mafi изчислява, че пациентите ще трябва да плащат около 6600 долара от джоба си за всяка година лечение. Това може да го постави извън обсега за много от 1 на 7 „двойно допустими“ бенефициенти на Medicare, чийто доход е достатъчно нисък, за да ги квалифицира едновременно за държавни програми Medicaid. Тези програми са отговорни за около 20% от сметките на лекарите за инфузии на лекарства, но те не винаги покриват цялата сума.

Някои лекари, като онкологичните центрове, покриват загубите си от Medicaid, като получават по-високи ставки за частно осигурени пациенти. Но тъй като почти всички пациенти на леканемаб е вероятно да бъдат държавно застраховани, това "кръстосано субсидиране" е по-малко опция, каза Soeren Mattke, директор на Центъра за подобряване на грижите за хронични заболявания в Университета на Южна Калифорния.

Това представлява сериозен проблем за справедливостта в здравеопазването, тъй като „двойно допустимите пациенти са пациенти с ниски доходи с ограничени възможности и образование и с по-висок риск от хронични заболявания, включително деменция“, каза Матке в интервю. И все пак много лекари може да не желаят да ги лекуват, каза той. „Идеята да се откаже достъп на тази група е просто ужасяваща.“

Говорителят на Eisai Либи Холман каза, че компанията се свързва със специалисти и лекари от първичната медицинска помощ, за да ги запознае с лекарството и че опциите за възстановяване са подобряване. Eisai ще предостави лекарството безплатно на пациенти с финансова нужда, каза тя, а неговите „навигатори на пациенти“ могат да помогнат за ограничаване на застрахователното покритие.

„Много клиницисти са развълнувани от лекарството и пациентите чуват за това", каза Дейвид Мос, главен финансов директор на INmune Bio, компания, която разработва друго лекарство за Алцхаймер. „Това е паричен център за инфузионни центрове и оператори с ядрено-магнитен резонанс. Осигурява причини за пациентите да идват в офиса, което е въпрос на таксуване.“

Изключителните съмнения относно Leqembi и свързаните с него лекарства налагат спешни усилия за наблюдавайте преживяванията на пациентите. CMS изисква пациентите на Leqembi да бъдат вписани в регистър, който проследява техните резултати. Агенцията е създала регистър, но Асоциацията на Алцхаймер, водещата група за застъпничество за пациенти с деменция, финансира своя собствена база данни за проследяване на тези, които се лекуват, като предлага на лекарски практики $2500, за да се присъединят към нея и до $300 на посещение на пациент.

В писмо до CMS на 27 юли група експерти по политиката казаха, че CMS трябва да гарантира, че всички регистри на Leqembi създават и споделят достатъчно подробни данни, за да могат изследователите и екипите по безопасност на FDA да получат ясна картина на реалния свят на лекарството профил.

Антиамилоидните лекарства като леканемаб създадоха поляризирана среда в медицината между онези, които смятат, че лекарствата са опасна загуба на пари, и тези, които вярват, че те са брилянтна първа стъпка към излекуване, каза Ринд от ICER, който смята, че леканемаб има скромни ползи.

„Хората са толкова задълбани в това, колкото почти всичко, което някога съм виждал в медицината“, каза той. „Не мисля, че е здравословно.“

, известна преди като Kaiser Health News (KHN), е национална редакция, която произвежда задълбочена журналистика по здравни проблеми и е една от основните оперативни програми в — независимият източник за изследвания, анкети и журналистика в областта на здравната политика.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР