Реални проверки за доказване на теорията, че машинния вот неотразява

...
Реални проверки за доказване на теорията, че машинния вот неотразява
Коментари Харесай

Христо Гаджев, ГЕРБ-СДС: Никой не провери достоверността на машинния вот

Реални инспекции за доказване на теорията, че машинния избор неотразява действителните резултати от гласуването, не са направени, макар че е имало задоволително време.Това сподели в „ Седмицата ” на Дарик радио депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

„ Всички инспекции, които трябваше да се случат през последните две години, не се състояха. Ако си спомняте, за предходната година ноември месец ЦИК потегли да взима решение за преброяване на разписките, само че имаше тъжба в съда от страна на „ ИТН ”, „ Продължаваме промяната ”, „ Демократична България ” и още няколко обединения срещу контролното преброяване на разписките.

А това е единственият метод да се ревизира дали машинния протокол съответствува с броя на разписките. Това по този начин и не бе направено. На тези избориЦИК също даде сходна директива – да се броят разписките от машините, само че по наши наблюдения в огромна част от секциите бележките не се броиха, а непосредствено се преписа броят, който демонстрира машината.

Да, това е по-лесния метод и доста секционни комисии избраха него. Така и никой не изследва до каква степен разликите в протоколите са плод на човешка неточност, сбъркан програмен продукт, проблем с машините или операция с тях, а имаше задоволително време това да се направи ”, сподели Гаджев.

Той изясни, че даже изходният код не се държи от Централната изборна комисия (ЦИК), а от компания.

„ Реално изборите в България бяха аутсорснати и не се правиха от страната. Изходният код не е просто пин код, а много по-сериозен програмен продукт. Нормалната процедура е резултатът да бъде проверяван освен от ЦИК, само че и от участниците в процеса и то в дълъг интервал от време, а инспекцията, която ЦИК даде на участниците в процеса беше в границите на два часа ”, изясни депутатът от ГЕРБ.

По думите на Христо Гаджев Изборният кодекс, за чийто промени депутатите отделиха няколко дни, не е бил приоритет.

Според него предното държавно управление, чийто министър председател бе съпредседателя на „ Продължаваме Промяната ” Кирил Петков, се е разпаднало, тъй като не е изпълнявало написани стратегии и задължения.

Гаджев изясни, че държавно управление с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ще съставлява болшинство, а не малцинство, само че позициите им по всичко останало, с изключение на хартиена бюлетина, не съответстват. Той сподели още, че от ПГ на ГЕРБ-СДС ще поканят Политическа партия и Демократична България за диалози. Според Гаджев времето, което президентът Румен Радев е дал с бавенето на първия мандат е дало резултат, тъй като разговорът сред парламентарно показаните партии към този момент е по-спокоен.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР