Реалитито показвало неблагоприятно съдържание за деца, нисък морал и пошлостСанкция

...
Реалитито показвало неблагоприятно съдържание за деца, нисък морал и пошлостСанкция
Коментари Харесай

СЕМ ще санкционира bTV заради „Ергенът“

Реалитито показвало неподходящо наличие за деца, невисок морал и долнопробност

Санкция поради реалитипредаването "Ергенът " ще получи Би Ти Ви, защото наличието му е неподходящо за детската публика. Ще бъдат наложени и административни санкции на малкия екран, защото едвам в 5-ия епизод е обозначила, че в шоуто има продуктово позициониране, което е форма на реклама, написа вестник.

Това реши обновеният състав на Съвета за електронни медии (СЕМ), който се събра на първото си съвещание през днешния ден и го излъчи онлайн в платформата ZOOM. По закон съвещанията на Съвет за електронни медии са обществени.

Така за първи път в нова роля влязоха определените преди седмица Пролет Велкова и Симона Велева от парламентарната квота и Габриела Наплатанова, назначена от квотата на президента Румен Радев. Соня Момчилова - също определена от Радев, водеше съвещанието като ръководител на Съвет за електронни медии, а Галина Георгиева отсъстваше.

Мониторингът на "Ергенът ", който беше показан на членовете, демонстрира, че еротиката има съществено наличие в предаването. Същевременно феновете разискват участничките, както и морала им още от старта на шоуто. Наричат го "пошло, сексистко шоу, което залага на воайорски похвати, позорен за дамите формат ", написа в отчета на Съвет за електронни медии.

В съвета са пристигнали 44 писма на фенове, като всичките са сериозни към предаването. В тях го дефинират по следния метод: "прилича на харем, грозно, просташко, вулгарно, това не е моралът на българската госпожица, отвратителни послания, които не трябва да бъдат допускани до екран ". Някои от феновете са реагирали отрицателно и на използването на алкохол, която се вижда на екрана, което прочее е нарушаване и на медийния закон, и на Закона за здравето, разискаха в Съвет за електронни медии.

Писмата против "Ергенът " нарастват ненадейно след последния епизод, излъчен на 13 май. Тогава участничка атакува друга, назовава я "българска злобарка " и я залива с чаша вода. Именно по-късно са пратени 35 от писмата против шоуто.

Това е и епизодът, след който Соня Момчилова взема решение, че би трябвало да разяснява предаването, както самата тя изясни.

Според Габриела Наплатанова, някогашна журналистка в Би Ти Ви, членовете на Съвет за електронни медии не би трябвало да не помнят, че малкия екран има функционалността да забавлява и че по конкурентни малките екрани са минавали надалеч по-скандални формати.

Пролет Велкова изясни, че е съгласна с всички избрания на феновете за формата и предложи Съвет за електронни медии да напише писмо до Би Ти Ви с мнение по какъв начин прави оценка този формат и по какъв начин членовете считат, че той влияе върху младежи.

Според Симона Велева този вид излъчвания с оглед и на часовия диапазон, в който се излъчва (21 ч), може да повлияят негативно на подрастващите. "От възпитателна позиция има какво да се желае ", сподели тя.

Момчилова счита, че е нарушен член 17, т. А от Закона за радиото и малкия екран, който се отнася до излъчвания, които могат да увредят физическото, психическото и нравственото развиване на децата. Затова съгласно нея би било измама и абдикация от функционалността им и като членове на Съвет за електронни медии, и като родители, в случай че не изискат оптималната глоба. Момчилова отговори косвено и на Наплатанова, като изясни, че малкия екран от дълго време не е източник на развлечение, защото утвърждава поведенчески модели. "Демонстрира се кичозен хедонизъм ", сподели Момчилова за "Ергенът ".

До оня ден мислела да не разяснява, защото намесата в наличието на комерсиалните медии не е работа на Съвет за електронни медии. Но предаването не било обозначено със знак, ограничителен възрастта на феновете, макар че се излъчва в слота, в който се демонстрират фамилни формати. И описа какво е видяла в шоуто:

- Интелектуалният багаж на участничките е демонстриран в предаването, което било тъжно.

- Епизодът на Разпети петък бил с плажни игри и любовни милувки. "Разбира се, всеки може да не зачита обстоятелството, че огромна част от популацията е християнски насочено ", сподели Момчилова.

- Неописуема експанзия сред участничките.

- По думите ѝ то може да се излъчва в различен час. Не би било толкоз тежко за децата, откакто се излъчва и в други страни, в случай че България не е преди всичко по детска смъртност, по педофилия, по ниско обучение.

Според Момчилова шоуто може да има "брутални и фрапантни последствия върху детската душeвност ". Психолог от столично учебно заведение ѝ се обадил, с цел да ѝ опише по какъв начин децата си играят на "Ергенът ". Накрая председателката на Съвет за електронни медии разгласи предаването за "интелектуален холокост ".

Членовете на Съвет за електронни медии се сплотиха към това да поканят малкия екран на диалог, а глобата, която ще ѝ наложат, ще бъде разисквана на последващо съвещание.

Междувременно Симона Велева предложи Съвет за електронни медии да прави мониторинг на метода на отразяване на войната в Украйна от медиите у нас. Според нея този мониторинг би трябвало да е от началото на войната до момента, като се прави по основни тематики, защото интервалът е доста огромен.

Наплатанова изиска мониторингът да бъде комбиниран със социологическо проучване, което да покаже по какъв начин и от кое място българите се осведомят за войната, по какъв начин образуват своето отношение към войната и какви ще са възможните последствията на войната върху България.

Пролет Велкова пожела на всички да създадат изпитание Съвет за електронни медии да бъде по-отворен към обществото и медиите да се усещат свободни. По думите ѝ плурализмът би трябвало да е основен принцип, към който да провеждат работата си оттук насетне.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР