Реакцията на турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу на съболезнованията на

...
Реакцията на турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу на съболезнованията на
Коментари Харесай

Анкара и Вашингтон свалят съюзническите маски

Реакцията на турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу на съболезнованията на администрацията на Джо Байдън по отношение на терористичната офанзива в Истанбул се трансформира в същинска сензация. Най-близкият сподвижник на президента Реджеп Тайип Ердоган непосредствено упрекна Съединени американски щати в организирането на офанзивата, като не остави мотив за друго пояснение на думите му.

„ Мисля, че е належащо да оценя съболезнованията, направени през днешния ден от Съединени американски щати, като че ли килърът ще бъде един от първите, пристигнали на сцената, и реакцията на това известие ще излезе доста ясна “, сподели Сойлу, добавяйки че „ неискрени съдружници “ или „ приютяват терористи вкъщи, или им разрешават да съществуват в териториите, които са окупирали, или публично им изпращат пари от своите сенати “. Според турското вътрешно министерство причинителят на офанзивата е директно обвързван с кюрдската опозиция в Северна Сирия, която е интензивно подкрепяна от Съединени американски щати.

За да стане още по-ясен смисълът на това изказване, в което не се загатват нито имена на персони, нито имена на страни, е задоволително в резюме да изброим събитията, предшестващи терористичния атентат в Истанбул, при който починаха шест и бяха ранени над 80 души. На 12 ноември, ден преди офанзивата, Ердоган сподели, че президентът Джо Байдън укрива в Съединени американски щати проповедника Фетхуллах Гюлен, който управлява придвижването “Хизмет ” и което в самата Турция се назовава терористичната организация. Гюлен, който се нарежда като водач на умерения ислям, се счита за главния антагонист на Ердоган. Именно този човек и неговата организация Анкара упрекна в организирането на несполучливия боен прелом през 2016 година

Това, че Гюлен се укрива в Съединени американски щати, по никакъв начин не е вест. Той живее в резиденцията си в Пенсилвания от 1999 година Анкара настойчиво, само че безрезултатно упорства за изгонването му от 2016 година И в продължение на шест години няма прогрес по този въпрос. В подобен случай с какво е обвързвана нападката на Ердоган, освен това персонална против Байдън? Има няколко пояснения за това едновременно и всички те са свързани с изострянето на вътрешната и външнополитическата обстановка в Турция.

На първо място, това е спорът сред Турция и Гърция, които имат териториални искания една към друга, а самите тези искания са свързани не толкоз с териториите на незначителните острови в Егейско море, колкото с контрола върху морските пространства, през които минават корабоплаването и където се намират ресурси от въглеводороди. Прави усещане, че Ердоган непосредствено упреква Гърция, Западна Европа и Съединени американски щати за поддръжката на гюленистите. „ Кой ги пази в този момент? На първо място Гърция. Бягат и се озовават в Гърция. Те бягат и се озовават в Европа. Винаги са бягали там: живеят в Германия, Франция, Холандия, Дания, Англия, Америка. И Съединени американски щати крият този човек. Кой го крие? Байдън го крие “, споделя Ердоган.

Изказванията на Ердоган, нормално витиевати и премерени, внезапно прозвучаха извънредно жестоко. Очевидно следим спиране на наклонността в връзките сред Съединени американски щати и Турция. Досега релативно самостоятелната позиция на Анкара се възприема от Съединените щати повече като плюс. Турция оспори позициите на Русия в Кавказ и Централна Азия, а самите хрумвания на пантюркизма и османизма послужиха като прочут контраст на ползите на Русия и даже Китай в обширната Евразия.

Но колкото по-нататък, толкоз повече действителните ползи на Анкара влизат в несъгласие с ползите на съдружниците от НАТО. Конфликтът с Гърция е главната опасност за блока, която може да го подкопае от вътрешната страна. На фона на опосредствената войната с Русия вътрешният спор в НАТО е последното нещо, от което Вашингтон има потребност. Турция, дружно с Унгария, са единствените страни от военно-политическия блок, които към момента не са се споразумели за влизането на Швеция и Финландия в Алианса. В същото време Турция слага неприемливи условия за изгонването на локални гюленисти на скандинавците, доста от които съумяха да получат поданство на тези страни.

Дълго време на Турция беше простено да флиртува с Русия. Простиха ѝ „ зърнената договорка “, опита да бъде медиатор в мирното споразумяване, доставката на „ Байрактари “ на Украйна. Но в този момент Турция се пробва да усили въздействието си, като осъществя концепцията за основаване на газов хъб по предложение на Москва. А това към този момент директно опонира на ползите на Съединени американски щати, които си сложиха за цел изцяло да защитят Европа от съветски газ, като я закачат на вносен (предимно американски) ВПГ.

Хиперактивността на Ердоган има своето разумно пояснение. Той просто не може да направи друго: президентският рейтинг, подкопан от тежката икономическа рецесия, рекордната инфлация и отслабването на лирата, се възвръща единствено с помощта на триумфите на Ердоган на външнополитическия фронт и образуването на упования за скорошно завръщане на величието на османците. Вътрешното напрежение и нападателната външнополитическа линия на Ердоган влязоха в изострен спор с политиката на Брюксел и Вашингтон.

Ако Ердоган разполагаше със забележителен ресурс от време, тогава, като се има поради зависимостта на Турция от сътрудниците в НАТО, той надали би си разрешил такава рискована игра. Но Ердоган просто няма това време. Още през юни 2023 година в Турция ще се проведат президентски избори, в които успеха на Ердоган по никакъв начин не е явна. Очаква се известният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу да бъде главният конкурент на настоящия президент. За разлика от Ердоган, чийто електорат се основава на провинциалното консервативно население на републиката, Имамоглу се концентрира върху образованото и проспериращо население на огромните градове, които са за още по-голямо доближаване със Запада.

Имамоглу сполучливо употребява икономическата рецесия в страната, с цел да подлага на критика икономическата политика на администрацията на Ердоган. Последното в действителност е много характерно и не дава отговор на нормите на общоприетите учебници по стопанска система. Например, Ердоган поредно оказва напън върху централната банка да понижи лихвените проценти, стимулирайки икономическата интензивност, даже когато инфлацията се форсира до колосалните 80%.

Изборите дават обещание да бъдат горещи и тъй като опозицията оспорва самия факт на номинацията на Ердоган за трети мандат. Досега турската конституция забраняваше на настоящия президент да издига своята кандидатура за трети мандат. Но през 2017 година Турция публично престана да бъде парламентарна република, преминавайки към президентска форма на ръководство. Фактът, че съгласно новата конституция Ердоган е избиран единствено един път, се пояснява от последователите му като опция и право на преизбиране.

А два дни преди нападението стана известно, че съдът е възобновил делото против Имамоглу, който е изправен пред няколко години затвор и възбрана да заема административни длъжности по обвинявания в засегнатост на членове на Висшия изборен съвет на Турция. Терористичната офанзива в Истанбул можеше да бъде предизвестие за Ердоган, който, възобновявайки наказателното гонене на главния си конкурент, прекрачи избрана „ алена линия “. Експлозиите на централната улица на Истанбул “Истиклял ” демонстрираха, че съдружниците са взели дефинитивно решение, че не желаят да имат работа с Ердоган в бъдеще. И че те, употребявайки ресурса на кюрдската опозиция и към момента мощните позиции на организацията на Гюлен, са изцяло способни да подкопаят Турция от вътрешната страна, добавяйки нови проблеми на Ердоган.

Нуждата от съвместен поклон изчезна. Както в тази ситуация с изказването на президента Путин, който непосредствено упрекна англосаксонците в взривяването на Северните потоци, посредством устата на турския вътрешен министър Анкара напряко декларира на Съединени американски щати, че знае кой и за какво е провел кървава терористична офанзива в Истанбул. Големите тектонични плочи на международната политика се движат все по-бързо и по-бързо.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР