Реакциите бяха смесени, докато светът реагира на избирането на либертарианския

...
Реакциите бяха смесени, докато светът реагира на избирането на либертарианския
Коментари Харесай

Смесени реакции, когато Хавиер Милей спечели президентските избори в Аржентина

Реакциите бяха смесени, до момента в който светът реагира на избирането на либертарианския новобранец Хавиер Милей за идващ президент на Аржентина.

Възползвайки се от програмата на ексцентричния икономист за радикална промяна след десетилетия на икономическа застоялост, латиноамериканската нация даде на Милей съкрушителна победа в неделя.

Продължете да четете лист от 3 детайла Балотаж на президентските избори в Аржентина: Ето какво би трябвало да знаете

Аржентина организира основни президентски избори със застрашена стопанска система Аржентина избира новобранеца Хавиер Милей на платформа за радикална промяна завършек на списъка

Избирането му предвещава трагично разлюляване на стопанската система и институциите на страната на фона на публичния яд от високата инфлация и рекордните равнища на беднотия под лявоцентристката перонистка коалиция.

„ Аз съм човек на демокрацията и не оценявам нищо повече от националната присъда. Вярвам, че на следващия ден можем да стартираме да работим с Хавиер Милей, с цел да подсигуряваме проведен преход “, сподели напускащият президент Алберто Фернандес.

„ Поздравявам Хавиер Милей за смелото показване на волята за прогрес и разцвет, която живее в сърцата на аржентинците. Той знаеше по какъв начин да се вслуша в гласа на младежите и в умората на милиони подценени и обеднели хора “, сподели някогашният президент Маурисио Макри.

Реакциите от целия свят демонстрираха, че доста страни са нервни за това къде Милей може да поведе латиноамериканската нация.

Гласът на народа

Реакцията на Вашингтон пристигна посредством съветника по националната сигурност Джейк Съливан, който поздрави новоизбрания президент, както и „ народа на Аржентина за провеждането на свободни и почтени избори “.

„ Очакваме с неспокойствие да изградим нашите мощни двустранни връзки, учредени на нашия споделен ангажимент към правата на индивида, демократичните полезности и прозрачността “, добави той.

„ Демокрацията е гласът на народа и тя постоянно би трябвало да се зачита... Пожелавам на новото държавно управление шанс и триумф “, сподели бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва. “

Не всички в квартала обаче бяха толкоз примирителни.

„ Крайнодесните победиха в Аржентина. Това е решение на обществото. Жалко за Латинска Америка и ще забележим... Отношенията сред Колумбия и Аржентина, връзките сред техните общности се поддържат във взаимно почитание. Поздравявам Милей “, сподели президентът на Колумбия Густаво Петро.

„ Като президент на Чили ще работя неуморно, с цел да запазим нашите приятелски народи обединени и да си сътрудничат за благоденствието на всички “, сподели президентът на Чили Габриел Борич.

Многополюсен свят

„ Аржентина е непосредствен сътрудник на Европейския съюз. Благодаря на Алберто Фернандес за отличното съдействие през последните години. Очаквам с неспокойствие да продължим това съдействие в интерес на нашите нации “, написа президентът на Европейския съвет Шарл Мишел на X.

Русия също реагира внимателно. По-рано Милей е приказвал за преоценка на връзките с Москва и поддръжка за Украйна.

„ Надяваме се, че курсът към ангажираност към многополярност, самостоятелна външна политика и твърда отбрана на националните ползи ще бъде доразвита. Ние сме уверени, че това ще бъде улеснено от присъединението на Аржентина към БРИКС, което ще отвори нови хоризонти и благоприятни условия за нея “, сподели посланикът на Русия в Аржентина Димитрий Феокитистов, съгласно съветската държавна осведомителна организация РИА Новости.

Говорителят на Кремъл Димитрий Песков сподели пред кореспонденти, че Кремъл е взел под внимание изказванията за Русия от Милей, само че желае да поддържа мощни връзки с Буенос Айрес.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше доста по-отговорчив.

„ Поздравления за Хавиер Милей за безапелационната му победа на президентските избори в Аржентина “, написа Зеленски на X. „ Оценявам ясната му позиция в поддръжка на Украйна. Очаквам с неспокойствие да работим дружно за подсилване на нашето съдействие и възобновяване на интернационалния ред, учреден на интернационалното право. “

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР