Реагирайте възможно най-бързо, заразата идва след 12 часа, казва специалистът.Избягвайте

...
Реагирайте възможно най-бързо, заразата идва след 12 часа, казва специалистът.Избягвайте
Коментари Харесай

Как да извадим кърлежа сами и да се предпазим от опасни болести (ВИДЕО)

Реагирайте допустимо най-бързо, болестта идва след 12 часа, споделя експертът.

Избягвайте местата с гъста и буйна трева. Ако ви се наложи да преминавате през тях, направете го с дълги чорапи и панталони, с цел да избегнете заплахата от кърлежи, предложи проф. Тодор Кантарджиев от института по заразни и паразитни заболявания. “Много е значимо след всеки излет на открито да преглеждаме тялото си и при съществуване на кърлеж да реагираме незабавно. Той би трябвало да се намира 12 часа в кожата ни, с цел да придвижи някакво заболяване. В първите часове риск няма ”, съобщи експертът.

Затова може да се наложи човек самичък да извади паразитът от тялото си. Той би трябвало да се хване с пинсета най-близо до хоботчето и да се дърпа, без да се върти или маже с олио. Причината – по този начин претърпява стрес и плюе кръв, което може да докара до заразяване. Човекът, който вади кърлежа, би трябвало да пази ръцете си от замърсяване, като употребява медицински ръкавици, а по-късно би трябвало безусловно да се дезинфекцира. Ако хоботчето се скъса – да се извади с игла. След това раната би трябвало да се следи два-три дни. Ако се появи черно леке или зачервяването стартира да се усилва, да се търси безусловно здравна помощ. Добре е да се назначи антибиотично лекуване. В последните години у нас се усилват случаите на инфектирани от кърлежи. Заболяванията от лаймската болест – с 20%, а марсилската тресчица – с 30%.

“Този сезон обработката на тревните площи в столицата стартира по-рано. Сега се прави частична обработка на паркове, градини и междублокови пространства, за които имаме сигнали от жители ”, посочи Цезарина Илиева от РЗИ – София.

Близо 60 души са ухапани от кърлеж единствено за седмица във Варна. Това са публично записаните случаи. Броят на тези, които сами вадят кърлежите и не търсят доктор, не е явен. В същото време хора от кварталите всеобщо се оплакват от неокосена трева.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР