Развръзката на изборите в САЩ се отлага за декември, когато

...
Развръзката на изборите в САЩ се отлага за декември, когато
Коментари Харесай

Балотаж в Джорджия ще реши изборите в САЩ

Развръзката на изборите в Съединени американски щати се отсрочва за декември, когато ще се състои балотаж сред претендентите за сенатор в Джорджия. Този избор евентуално ще се окаже основен за установяване на болшинството в американския Сенат. 

На изборите във вторник републиканците печелят Камарата на представителите, само че ориста на Сената към момента не е ясна - това демонстрират моментните резултати. На процедура, републиканците не съумяха да вдигнат " огромна алена вълна ", както се заканваха преди изборите и каквито прогнози даваха социолозите. 

Първите резултати демонстрират безапелационен триумф на републиканците в битката за Камарата на представителите. На изборите се гласуваше за целия състав на долната камара на Конгреса - 435 членове, и до този миг сигурните места са 207 на 184 за републиканците. За болшинство са необходими 218 места и най-вероятно партията на експрезидента Доналд Тръмп ще ги завоюва. До момента Камарата на представители бе доминирана от демократите, които имаха 220 места, при 210 за републиканците и 5 вакантни.

В борбата за Сената обаче не е ясно кой ще завоюва. В момента републиканците на Тръмп имат 49 места в 100-местния Сенат, а демократите - 48. Остават да се разпределят 3 места - в Аризона, Невада и Джорджия, като в два от тях водят демократите:

Аризона - 51.42% на 46.43% за претендента на Директива за птиците при преброени 66% от бюлетините 

Джорджия 49.42% на 48.52% за претендента на Директива за птиците при преброени 98.25% от бюлетините 

Невада 49.5% на 47.2% за претендента на РП при преброени 77% от бюлетините

Според изборния кодекс на Джорджия, щом претендент няма 50 на 100 от гласовете, той не може да бъде разгласен за победител и първите двама отиват на балотаж. При това състояние, даже и водачите в Аризона и Невада да завоюват, резултата ще бъде 50 на 49 за републиканците. При 50 на 50 места, болшинството ще се държи от демократите, защото началник на Сената на процедура е вицепрезидентът Камала Харис.

До този миг в Сената имаше 50 демократи, 48 републиканци и 2-ма самостоятелни.

Във вторник в битката за Сената се разиграваха 35 от 100-те места. Надпреварата за болшинство на процедура започва при резултат 36 на 29 за демократите, т.е. на тях им трябваше победа в 15 от 35-те щати, в които се гласуваше за сенатори.

Демократите завоюваха сенаторски места в 10 щата, измежду които Пенсилвания, Илинойс, Мериленд, Ню Йорк и Върмонт, до момента в който сенатори към този момент станаха 17 републиканци от Флорида, Южна Каролина, Кентъки, Индиана, Арканзас, Алабама, Южна Дакота.

" Ако загубим Камарата на представителите и Сената, ни чакат две ужасни години. Хубавата вест се заключава в това, че аз държа химикалката за подписването на несъгласие ", разяснява президентът Джо Байдън още преди да станат ясни окончателните резултати. Според американската конституция, президентът може да наложи несъгласие на признати от Конгреса законопроекти, а конгресмените могат да преодолеят ветото единствено с болшинство от две трети от гласовете в Сената и Камарата на представителите.

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и почитателите му съобщиха за проблеми с доста от електронните машини за отчитане на гласове в колебаещия се щат Аризона. Според Тръмп и последователите му това е доказателство за изборна машинация, проведена от демократите.

Само няколко часа след началото на изборния ден в окръга Марикопа представителят на управляващите Стивън Ричър заяви пред медиите, че към 20 % от машините за отчитане на гласове в най-населения окръг на щата не действат вярно.

Демократическата партия завоюва губернаторските места в щатите Масачузетс и Мериленд. Победителка в Масачузетс е Мора Хийли, която надви над републиканеца Джеф Дийл и ще бъде първата губернаторка в Съединени американски щати, която е намерено лесбийка, излиза наяве от предварителни резултати, оповестени от NBC.

Кандидатът на демократите Уес Мур победи републиканеца Дан Кокс и стана пък първият негър губернатор на Мериленд. В Алабама бе определена първата жена сенатор от този щат - Кейти Брит от Републиканската партия. Бившата говорителка на Тръмп Сара Сандърс е определена за губернаторка на Арканзас.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР