Развръзка по земеделските протести в страната. Недоволните фермери подписаха меморандум

...
Развръзка по земеделските протести в страната. Недоволните фермери подписаха меморандум
Коментари Харесай

Има споразумение с фермерите: Земеделците спират протестите с трактори

Развръзка по земеделските митинги в страната. Недоволните фермери подписаха меморандум с държавното управление в Министерския съвет. 

Веднага след подписването министър председателят Николай Денков се извини, че ги е нарекъл „ терористи “.

Беше оповестено, че меморандумът влиза в действие от сряда, а протестиращите се изтеглиха с тежката си техника от подстъпите на София.

Тракторите си потеглят от Долни Богров

Още при започване на деня министър председателят разгласи, че държавното управление е готово да разпише в документ със земеделците уговорките си.

В късния следобяд те пристигнаха в Министерски съвет и се срещнаха с текста.

След близо два часа двете страни подписаха съглашение, последва и опрощение от премиера, по тази причина че при започване на митинга съобщи, че с терористи няма да договаря.

На третия ден от митинга земеделците и държавното управление подписаха съглашение, с което се поставя завършек на митинга.

„ Няма спечелили няма отстъпили, всички печелят. Използвам случая също в този миг, когато завършва митингът да се извиня на всички в земеделието за това че използвах думата терористи, тя не беше ориентирана към тях “, сподели Денков.

Земеделците подписаха меморандум с държавното управление

„ Благодаря на учен Денков за извинението, значимо е браншът го заслужава “, уточни Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„ Благодаря за договарянията и градивния разговор. Искрено се надявам че ще продължим да работим дружно “, съобщи земеделският министър Кирил Вътев.

Още сряда заран министър председателят акцентира, че държавното управление не е отстъпило от задачите и целите си. „ Тези хора са лъгани доста през годините. Всъщност упреците не са непосредствено към нас, тъй като те схващат че ние заварваме обстановка в която би трябвало да се реагира. Упреците са общо към политическата класа, че доста постоянно дава обещание и доста рядко извършва “, акцентира Денков.

С решение на държавното управление бяха отпуснати и 63 милиона лв. спомагателни средства за поддръжка и обезщетения за земеделските производители.

В ранния следобяд земеделските производители оповестиха завършек на митингите.

След като стана ясно, че ще бъде подписано съглашение в Министерския съвет, стотици трактори и друга тежка техника започнаха да се изтеглят от сборния пункт при Долни Богров.

Той добави, че чака зърнопроизводителите да дойдат на масата за договаряния

Един от стотиците протестиращи земеделци и Боян Гарев. Трето потомство зърнопроизводител. С бизнеса изхранва фамилията си.

„ Аз имам жена и две деца, просто се оправяме като си живеем на село, произвеждаме ти зеленчуци, ограничения от облекла за нас, децата не лишаваме, просто няма по какъв начин да му кажеш че няма за него “, сподели Гарев. Признава обаче, че е отчаян от резултата.

При хората и тракторите изненадващо пристигна водачът на „ Възраждане “. Земеделците обаче помолиха Костадин Костадинов да си тръгне.

Те споделиха, че никой не го е викал

Междувременно против вноса от Украйна и трети страни се оповестиха и пчеларите, които стачкуваха под прозорците на земеделското министерство. Последва среща с отрасловия министър и заричане – до месец ще получат нови 6 милиона лв. дотации.

По тематиката работиха: Гергана Венкова и Христиания Червенкова

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР