Развиващите се страни дължат на китайските заемодатели 1,1 трилиона долара,

...
Развиващите се страни дължат на китайските заемодатели 1,1 трилиона долара,
Коментари Харесай

Китай има да събира най-малко $1,1 трилиона дълговете от развиващи се страни

Развиващите се страни дължат на китайските заемодатели 1,1 трилиона $, съгласно разбор на данни, който демонстрира, че повече от половината от хилядите заеми, които Китай е отпуснал в продължение на две десетилетия към момента се дължат. Много кредитополучатели изпитват финансови усложнения.

Американската университетска лаборатория AidData е открила, че просрочените заплащания по заеми към китайски заемодатели нарастват внезапно. Близо 80% от кредитния портфейл на Китай в развиващия се свят сега поддържа страни във финансови усложнения.

Пекин насочва финансите си към финансиране на инфраструктура в по-бедните страни - в това число в границите на самодейност " Един пояс, веднъж ", която започва преди десетилетие, написа CNN.

Финансирането се излива в пътища, летища, железопътни линии и електроцентрали от Латинска Америка до Югоизточна Азия и Европа и спомага за задвижването на икономическия напредък измежду страните кредитополучатели. Това направи Китай в най-големия заемодател в света, като в същото време провокира обвинявания в безконтролно кредитиране.

55% от формалните секторни заеми на Китай за разрастващите се страни са в интервал на погашение след две десетилетия задгранично финансиране на Китай в 165 страни съгласно AidData.

За страдание на длъжниците, тези задължения се изплащат във време на нов и провокационен финансов климат на високи лихвени проценти, слаби локални валути и забавящ се световен напредък.

Данни на AidData се основават на база данни, проследяваща възлизащите на 1,34 трилиона $ задължения за заеми и безплатни средства от китайското държавно управление и държавни кредитори към кредитополучатели от обществения и частния бранш в страни с ниски и междинни приходи сред 2000 година и 2021 година

Според данни, докладвани от заемодатели на Банката за интернационалните разплащания със седалище в Швейцария, кредитополучателите от разрастващите се страни дължат на китайските кредитори минимум 1,1 трилиона $ и до 1,5 трилиона $ към 2021 година

Според AidData Пекин в никакъв случай не е трябвало да се оправя с повече от 10 страни във финансови усложнения с неплатени задължения до 2008 година Но до 2021 година броят нараства до 57 страни с неизплатени задължения към китайски държавни кредитори. Това ще е фактор, изменящ метода, по който Китай отпуска заеми.

Финансирането за скъпите инфраструктурни планове, които завоюваха благоразположението на Пекин в развиващия се свят, внезапно понижава.

Дори и при тов аположение Китай остава най-големият формален източник на финансиране в света.

За съпоставяне, уговорките за финансиране от Световната банка възлизат на към 53 милиона $ през 2021 година

Кредитирането на китайски инфраструктурни планове към кредитополучатели от страни с ниски и междинни приходи обаче спадна от 65% през 2014 година на 31% през 2021 година

Междувременно за страните, които към този момент са задлъжнели и желаят да рефинансират със заемите за незабавна помощ на Пекин, откривателите на AidData предизвестиха, че " би трябвало да имат поради заплахата от замяна на по-евтин дълг с по-скъп дълг ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР