Развитието на транспортната и енергийната свързаност между България и Гърция

...
Развитието на транспортната и енергийната свързаност между България и Гърция
Коментари Харесай

Участие в Пристанище Александруполис е ключово за България

Развитието на транспортната и енергийната съгласуваност сред България и Гърция беше разисквано в Министерството на финансите. В срещата участваха вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов, министрите на превоза и известията Николай Събев и на енергетиката Александър Николов, които разговаряха с гръцка делегация, водена от министъра на инфраструктурата и превоза Константинос Караманлис. Заместник-министрите на финансите Андрей Цеков и Ивайло Яйджиев, както и Виолета Лорер - шеф на кабинета на заместител министър-председателя по еврофондовете, бяха част от българската делегация.

Вицепремиерът Василев подчертава върху присъединяване на България в процедурата по концесия на пристанището в Александруполис. Той акцентира, че обезпечаването на свързаността ще помогне на страната ни за възстановяване на веригата на доставките и за по-широк достъп до различни енергоизточници. Министър Караманлис също акцентира, че включването на нашата страна в врата ще има основна роля и ще обезпечи връзка „ от море до море “ посредством свързването на Черно и Егейско море.

По време на срещата беше дискутирано и подобряването на транспортните връзки посредством построяването на скоростни пътища и железопътни линии. Чрез тях ще се обезпечи съгласуваност сред България, Гърция и Румъния. По този метод ще се усилят опциите за по-бързо напредване на хора и товари и ще се подобрят връзките сред страните в Европейския съюз.

Припомняме, че на 21 март министър председателят Кирил Петков посети пристанището в гръцкия град Александруполис и се срещна с неговите благоприятни условия. " България ще взе участие за първи път в процедура по концесия на врата ", заяви на Facebook страницата си Министерският съвет тогава. Страната ни ще бъде част от консорциум, който ще наддава за концесионните права. Собствеността на страната ни в този консорциум ще бъде сред 10% и 15 %.

Чрез възможното придобиване на концесионни права до 2062 година, България ще има достъп до пристанище в Егейско море. По този метод страната ни ще се трансформира в стратегически сътрудник в комерсиалните връзки в района, което ще е от изключителна изгода за българския бизнес. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР