Развитието на европейските цени на електроенергията и газа в домакинствата

...
Развитието на европейските цени на електроенергията и газа в домакинствата
Коментари Харесай

Сметките за ток във всички столици на ЕС са се увеличили с 54%

Развитието на европейските цени на електрическата енергия и газа в семействата през месец август 2022 година показват в следващото си изследване VaasaETT и двама водещи европейски органи на енергийния пазар Energie-Control Аustria и унгарският орган за контролиране на енергетиката и комуналните услуги (MEKH).

В изследването, което се разгласява всеки месец се наблюдава развиването в европейските столици на цените на електрическата енергия и природния газ за бита в разпределението без налози. Новото проучване демонстрира по какъв начин са се трансформирали цените на силата за семействата без налози за интервала сред януари 2009 година и месец август 2022 година за крайни консуматори в 15 европейски столици. Индексът се пресмята посредством претегляне на тежестта на цените за всяка от столиците по отношение на съответното национално битово ползване на електрическа енергия или газ.

От януари 2022 година показателят за електрическа сила HEPI все още е с нов връх от 262 пункта (EUR-15).

Що се отнася за синьото гориво, както се отбелязва в отчета, " продължаващата енергийна рецесия повлия мощно на показателя на цената на газа, който беше съвсем подсилен в границите на 2021 година, преминавайки от 87 точки през януари 2021 година до 164 точки през декември 2021 година

В момента е на най-високата си стойност за всички времена от 318 индексни пункта ".

В взаимозависимост от това къде живее даден консуматор в Европа, цената, която заплаща, може да варира в съответствие съвсем към 8. Ако се включи Киев, цената варира в съответствие до 12.

Лондон и Копенхаген са най-скъпите градове за битови клиенти в Европа през август, следвани от Рим, Амстердам и Брюксел.

Киев остава с най-евтината цена на електрическата енергия, следван от Белград, Будапеща и Подгорица. В номинално изражение цената в столиците на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) клонят към по-ниска от средната; Прага, Рига и Талин са единствените столици измежду страните от ЦИЕ, в които цената на електрическата енергия е над междинната за Европа.

При разглеждане на междинните стойности на цените за крайните консуматори както за електрическа енергия, по този начин и за газа, се следят следните промени: по отношение на август 2021 година, сметките за ток във всички столици на Европейски Съюз са се нараснали с 54%, а тези за газ са нарастнали със зашеметяващите 110%.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР