Развитие по казуса с екстрадацията на каталунския лидер Карлес Пучдемон

...
Развитие по казуса с екстрадацията на каталунския лидер Карлес Пучдемон
Коментари Харесай

Решението за екстрадицията на Пучдемон ще стане ясно на 14 декември

Развитие по проблема с екстрадацията на каталунския водач Карлес Пучдемон от Балгия в Испания ще има на 14 декември. Тогава белгийски арбитър ще се произнесе дали ще почете Европейската заповед за арест на Пучдемон по обвинявания в образуване на безредици, оповестиха юристи.
Защитниците на Пучдемон и четирима негови някогашни министри, които избягаха в Белгия през октомври, макар че бяха призовани да се явят пред испански съд, показаха, че петимата не могат да разчитат на обективен развой в страната си, съобщи БГНЕС.

По-рано стана ясно, че четирима каталунски политици остават арестувани под стража, реши испанският Върховен съд. Сред тях е вицепремиерът Ориол Жункерас, уволнен от Мадрид след едностранното оповестяване на каталунската самостоятелност на 27 октомври. Другият е Жоаким Фор, който по-рано отговаряше за вътрешните работи на района, а останалите двама под стража са водачи на придвижвания за самостоятелност.

Шестима други някогашни министри, които също бяха арестувани под стража, ще бъдат освободени под гаранция.

Днес съдии в Брюксел ще изслушат отстранения каталунски водач Карлес Пучдемон по отношение на настояването на Мадрид за екстрадиция. Магистратите ще чуят отбраната и на още четирима някогашни министри от каталунското държавно управление, избягали в Белгия след апелите да се явят в съда в Испания, потвърждавайки, че няма да получат обективен развой.
Изслушването идва в навечерието на формалния старт на акцията за изборите в Каталуния, планувани за 21 декември от Мадрид за " възобновяване на нормалността " на богатия североизточен район, който едностранно разгласи самостоятелност след оспорвания референдум от 1 октомври. Адвокатът на Пучдемон към този момент съобщи, че той ще остане в Белгия най-малко до изборите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР