Разследващият журналист от портала Bellingcat публикува в Twitter документ с

...
Разследващият журналист от портала Bellingcat публикува в Twitter документ с
Коментари Харесай

Грозев пусна данни за пътувания на 10 от ФСБ. Навални: Отлична работа

Разследващият публицист от портала Bellingcat разгласява в Twitter документ с данните за 10 чиновници не ФСБ (Федерална работа за сигурнос на Русия – бел. ред.), както и маршрутите на техните пътувания.

Making final preparations for the data dump of all* prior travels of the FSB poison squad. As promised, we will make it available tomorrow for all media to work on.

*We will redact out only 2 trips on which we have ongoing investigations that might be affected if disclosed early
— Christo Grozev (@christogrozev)

 Кой опита да убие Алексей Навални? Български публицист, взел участие в следствие, провокира Путин да ги обори Кой опита да убие Алексей Навални? Български публицист, взел участие в следствие, провокира Путин да ги обори
Публикацията в проверяващия уебсайт Bellingcat, в която за първи път са изброени имената на хипотетичните причинители на покушението сре...
„ Ако намерите забавни съвпадения, може да добавяте мнения в електронната таблица “, написа Грозев.
Според оповестената информация имената на някои от листата се появяват два пъти – един път с същинските им имена (Алексей Александров, Иван Осипов) и повторно с вероятни имена „ под прикритие “ (Алексей Фролов, Иван Спиридонов). За всяко от посочените лица, без значение дали с трен или аероплан, отправните точки и дестинациите, дати, а в доста случаи и номерата на полетите, написа БГНЕС.
Самият Грозев обръща внимание върху „ странна наклонност “ – купуват се няколко билета за една и съща дестинация, а в някои случаи са отменяни резервации. Това се дължи на „ навиците за пътешестване “ на чиновниците на ФСБ и на ГРУ. Според версията на Грозев, това е рутинна процедура, позволяваща повече еластичност и отклонение на допустимо следене, като се внасят промени в графика в последната минута.
В листата попадат две имена, които отсъстват в предходното. Става въпрос за Василий Калашников и Дмитрий Лазаревич.
Според създателя на обявата, първият е „ инженер-химик “ от Института по криминалистика в Центъра за специфична техника на ФСБ. За него загатва Константин Кудрявцев, описвайки го като сътрудник от „ екипа за разчистване “ във ФСБ. Грозев твърди, че Калашников е летял с Кудрявцев в Омск.
 Разследване твърди, че вади имената на чиновници на ФСБ, следили Навални, само че той не ги разпознава Разследване твърди, че вади имената на чиновници на ФСБ, следили Навални, само че той не ги разпознава
Bellingcat, Der Spiegel и CNN взаимно проверяваха кои са били тримата чиновници на Федералната работа за сигурност (фСБ), които са сл...
Вторият – Дмитрий Лазаревич, съгласно Грозев, е „ доктор в Института по криминалистика на ФСБ.
БГНЕС напомня, че Христо Грозев даде обещание в края на 2020 година да разгласява цялата информация, с която разполага, обвързвана с пътуванията на чиновниците на ФСБ, които имат отношение към отравянето на Алекесй Навални.
Той прецизира, че пътуванията са осъществени преди случилото се с създателя на Фондацията за битка с корупцията.
От информацията са отстранени данните за две пътувания, по които към момента тече следствие и инспекцията по тях може да бъде саботирана.
Самият Навални към този момент разяснява в Телеграм обявата на Грозев: „ Това е отлична, забавна и доста потребна работа за всеки публицист или просто за претенциозен човек, който обича да борави с данни. Таблицата на пътуванията на групата  ", написа той и предложи да се търсят съвпадения с тайнствени и необясними смъртни случаи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР