Разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев няма да присъства на

...
Разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев няма да присъства на
Коментари Харесай

Лондон не допусна Христо Грозев на наградите БАФТА, бил риск за сигурността

Разследващият публицист от Bellingcat Христо Грозев няма да участва на церемонията по връчване на премиите БАФТА тази неделя, 19 януари. Причината е възбрана от страна на английската полиция, защото българинът и фамилията му представлявали " риск за публичната сигурност ".

 

" С изненада открих, че английската полиция е забранила на цялото ми семейство и на мен да присъстваме на премиите БАФТА този уикенд, където е номиниран документалният филм Navalny. Причината е, че " представляваме риск за публичната сигурност ", написа търсеният от Русия публицист в профила си в Twitter през днешния ден.

 

" Разбирам потребността от обезпечаване на социална сигурност (макар че не разбирам по какъв начин моят наследник или щерка ми, която е тийнейджърка, съставляват риск за обществото). Но моменти като този демонстрират възходящите рискове за самостоятелните публицисти по света ", добави той.

 

" Тези рискове не произтичат единствено от диктаторите-убийци, само че и от това, че гласовете на публицистите се заглушават - вместо да се усилват - от цивилизования свят, на който те се пробват да служат ", приключи Грозев.

 

Този уикенд в Обединеното кралство се организират 76-ите кино награди на Британската академия, като късмет за отличие има кино лентата " Навални " за отровения и след това вкаран в съветски затвор опозиционер Алексей Навални.

 

Грозев участваше интензивно в следствието, открило руснаците, направили офанзивата с " Новичок " против него през лятото на 2020 година Журналистът е и едно от главните лица във кино лентата.

 

Припомняме, че съветското вътрешно министерство разгласи Христо Грозев за търсене в края на 2022 година по член от Наказателния кодекс, само че без да се показва кой тъкмо. Преди няколко дни шефът на Bellingcat разгласява отговор на съветските управляващи към юристите му, който гласи, че против него няма никакво следствие, само че въпреки всичко е в листата на най-издирваните лица в Русия за „ закононарушение “.

 

Грозев разгласи неотдавна, че е напуснал Виена, където живееше съвсем 20 години, защото там съветските шпиони били „ повече от служителите на реда “.

 

Вчера стана ясно, че австрийските управляващи са предизвестили журналиста, че убийци, наети от Русия, го търсят интензивно благодарение на локални сътрудници. Информацията е на Financial Times, като съгласно изданието Москва е готвела нахлуване против Грозев.

 

Източник: Актуално

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР