Разследващите органи на ООН заявиха в понеделник, 2 март, че

...
Разследващите органи на ООН заявиха в понеделник, 2 март, че
Коментари Харесай

ООН обвинява Русия в извършването на военни престъпления в Сирия

Разследващите органи на Организация на обединените нации обявиха в понеделник, 2 март, че Русия е направила голям брой военни закононарушения в Сирия, в това число безразборни въздушни удари по цивилни цели през 2019 година и осъдиха тактиките, които съгласно тях Москва и Дамаск още употребяват в провинция Идлиб, която е под контрола на въоръжената съпротива, написа американското издание New York Times.

Разследващите също по този начин настояват, че опозицията, дружно с Турция на собствен ред е направила голям брой военни закононарушения в обитаемоте с кюрди региони на Северна Сирия по време на военната интервенция „ Извор на мира “, а свързвани с „ Ал Кайда “ организации са умъртвили десетки цивилни в районите под контрола на държавното управление в Дамаск, предава " Фокус ".

Тези обвинявания бяха отправени като част от следствието на Организация на обединените нации в Сирия, основан в Женева панел, който следи войната в близкоизточната страна.

Според информацията съветските самолети са правили „ двойни офанзиви “ (два поредни бомбени удара против една и съща цел) против цивилни пазарища на 22 юли 2019 година, при което са били убити най-малко 43 цивилни. Друга офанзива против населено място за бежанци е предизвикала още най-малко 20 убити цивилни.

И в двата случая съветската авиация, съгласно Организация на обединените нации, не се е целила във военни цели и по този метод е направила военно закононарушение, като е бомбардирала безсистемно зони, обитаеми с цивилни, обявиха от панела, като се позоваха на видеоматериали на публицисти, очевидци и информация от връзките сред съветските водачи.

Няма пряк отговор от съветската страна на този стадий. Русия постоянно отхвърля обвиняванията против себе си за осъществяването на военни закононарушения и безразборни бомбардировки против цивилни цели.

В отчета става дума за офанзиви от януари и юли 2019 година, само че участващите в панела дадоха да се разбере, че считат, че държавните сили в Сирия и техните съдружници не престават да правят военни закононарушения по време на офанзивата си в Идлиб.

Настрана от офанзивите против цивилни, предпазени от интернационалното право, комисията също така е следила и признаци на „ тенденциозен тормоз над локалното население “ посредством бомбардировките, за цивилните да бъдат принудени да изоставен домовете си.

„ Виждаме тази картина да изплува доста ясно, да вземем за пример в Идлиб “, споделя Хани Мегали, член на панела пред кореспонденти в Женева.

Освен това комисията изиска от Турция да проверява миналогодишния случай от октомври, по време на офанзивата на Анкара в Северна Сирия, когато ескорт от коли беше ударен, съгласно информацията, от турска авиация. В тази офанзива починаха най-малко 11 души, а ранените бяха 74. Туция обаче отхвърля да е взела участие в офанзивата, въпреки организациите за опазването на човешките права да я упрекват за нея.

Освен това по време на интервенцията съдружниците на Турция в Сирия бяха упрекнати във военни закононарушения, в това число убийството на кюрдския политик Хеврин Халаф и нейния водач. Турските командири може да понесат отговорността за тези убийства, в случай че те са били осъществени от бойци под тяхното командване. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР