Разследвания срещу Доналд Тръмп донесоха на два журналистически екипа награди

...
Разследвания срещу Доналд Тръмп донесоха на два журналистически екипа награди
Коментари Харесай

Разследвания срещу Доналд Тръмп донесоха Пулицър на журналисти

Разследвания против Доналд Тръмп донесоха на два журналистически екипа награди " Пулицър ", отбелязва The New York Times. Вестникът е една от медиите, които Тръмп непрекъснато атакува и упреква в разпространяване на " подправени вести ".
Две журналистически следствия на най-високопоставения човек в Съединени американски щати бяха отличени при раздаването на влиятелните оценки за публицистика, прецизира БГНЕС.
Едната серия материали са оповестени в The New York Times след следствие, траялото година и половина. То изобличи като неистина изказванията на Доналд Тръмп, че самичък е постигнал статуса си на милиардер. Разследването демонстрира комплицирана финансова империя, учредена от бащата на настоящия президент на Съединени американски щати, която е повишена след комплицирани схеми за отбягване на налози. Въз основа на следствието, прокуратурата в Манхатън стартира инспекция на финансовите каузи на семейство Тръмп.
Другото отличено журналистическо следствие е на The Washington Post. Репортери на вестника изровили историята с парите, които Доналд Тръмп дал на порноактриса (Сторми Даниелс) и някогашен модел на Playboy (Карън Макдугъл), с цел да мълчат за половите си връзки с него. Впоследствие се оказа, че за заплащанията нелегално са употребявани пари, дарени на Тръмп за предизборната му акция.
Историята на " Пулицър "
Наградите " Пулицър " носят името на един от най-известните издатели на вестници от края на XIX-ти и началото на XX-ти век. Освен, че е обвързван с влиятелните оценки, Джоузеф Пулицър е считан за татко на имащата неприятна популярност " жълта " публицистика.
Джоузеф Пулицър е роден през 1847 година в еврейско семейство от град Мако в Унгария. Когато Йозеф е на 7 години татко му мести фамилията в столицата Будапеща, където момчето получава образованието си от частни учители и овладява френски и немски език. След като татко му банкрутира, Йозеф Пулицър емигрира в Съединените щати като 17-годишен юноша и стартира да употребява британския вид на името си - Джоузеф Пулицър. Поради неналичието на средства се записва в армията и взе участие на страната на Севера в Американската революция от 1861-65 година
След края на войната, още веднъж преследван от безпаричие, Джоузеф Пулицър потегля на Запад, с цел да търси нови благоприятни условия и работа. Установява се в Сейнт Луис, където познанията му по немски му правят добра работа, заради огромния брой немски имигранти в града на река Мисисипи.
Първата обява на Пулицър била за машинация, от която потърпевш. След като платил 5 $ на сътрудник, който му заречен работа в ферма край града, Джоузеф Пулицър осъзнал, че е бил излъган дружно с още няколко други искащи да работят. Той описал по какъв начин работи измамата и излизащия в Сейнт Луис немскоезичен вестник " Вестлише пост " разгласил написаното.
През 1867 година Джоузеф Пулицър се отказал от поданството си от Австро-Унгарската империя и станал американец. Година по-късно почнал първата си работа във вестник, откакто " Вестлише пост " го наел като кореспондент.
Преди да стане притежател на вестник и прочут издател, Джоузеф Пулицър бил политик. Записал се в Републиканската партия, интензивно взел участие в техни акции и работил доста за несполучливата кандидатура за президент на Хорас Грийли. Разочарован от корупцията в Републиканската партия, Джоузеф Пулицър се включил към Демократическата партия.
През 1872 година Пулицър направил сполучлива договорка с акции на вестник " Вестлише пост ", които купил за 3000 $ и продал по-скъпо година по-късно.
През 1978 година Джоузеф Пулицър купил банкрутиралия вестник " Сейнт Луис диспач " и го обединил със " Сейнт Луис пост ", с цел да основе " Сейнт Луис пост-диспач ", който и до през днешния ден е главният вестник в града.
През 1883 година Джоузеф Пулицър, който към този момент бил състоятелен човек, купил вестник " Ню Йорк уърлд ", който бил в неприятно финансово положение. За да притегли читатели, вестникът почнал да разгласява сензационно звучащи вести за закононарушения, бедствия, кавги и персонални човешки истории. Тиражът на " Ню Йорк уърлд " се нараснал доста - от 15 хиляди на 600 хиляди на ден, което го направило най-големия вестник в Съединени американски щати. По това време Пулицър бил определен за народен представител в Конгреса на Съединени американски щати, само че се отказал от поста по средата на мандата, тъй като пречел на работата му във вестника.
През 1895 година известният издател Уилям Хърст купил конкурентния вестник " Ню Йорк джърнъл " и почнала огромна битка за американската публика. В рамките на борбата се родил термина " жълта публицистика ", с който се наричали всеобщи изявления, направени след слаба или изцяло изчезнала инспекция на обстоятелствата, пресиления, търсене на кавги и потреблението на гръмки, привличащи вниманието заглавия.
Наред с " жълтите " истории, вестникът на Джоузеф Пулицър разгласил редица от най-известните журналистически следствия в страната. Известната кореспондентка Нийли Блай работела за " Ню Йорк уърлд ". Тя трансформирала визиите за проверяващата публицистика, когато симулирала полуда, с цел да влезе в дом за психологично заболели в Ню Йорк. Прекараните там 10 дни разкрили извънредно неприятното отношение и грижи към психологично болните.
С годините здравето на Джоузеф Пулицър се влошавало и той последователно се отдръпнал от ежедневната работа във вестника. През 1911 година Пулицър умрял на борда на яхтата си, до момента в който секретарката му четяла за живота на френския крал Луи Единадесети. Наследила го брачната половинка му Кейт, с която имали 7 деца. В момента на гибелта му, положението на Джоузеф Пулицър се оценявало на над 30 милиона $, което при започване на XX-ти век била голяма сума.
Наградите " Пулицър " били учредени от Колумбийския университет в Ню Йорк, 7 години след гибелта на издателя. Още през 1892 година Пулицър предложил огромна сума пари на Колумбийския университет, с цел да основат първия факултет по публицистика. Ръководството на влиятелното образователно заведение отказало парите. Десет години по-късно, новият президент на Колумбийският университет приел концепцията на Пулицър, който по този начин и не доживял да види началото на преподаването в него.
През 1912 година факултетът по публицистика проработил, като и до през днешния ден това е една от най-престижните стратегии по публицистика в Съединени американски щати. Основаването му станало допустимо с пари, отделени за това в наследството на Джоузеф Пулицър.
Наградите " Пулицър " били учредени през 1917 година по указания, оставени от Джоузеф Пулицър и с пари, които той завещал с тази цел. Администрирането на премиите, които се връчват за публицистика, литература и музика, се прави от Колумбийския университет.
На спечелилите в 20 от категориите се дава премия от 15 хиляди $. Победителят в категория " Служба на обществото " в областта на публицистиката, получава златен орден.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР