Разследването срещу бившия министър-председател Бойко Борисов изглежда като шанс за

...
Разследването срещу бившия министър-председател Бойко Борисов изглежда като шанс за
Коментари Харесай

Елена Йончева: Трябва да се разнищи системата, изградена от Бойко Борисов


Разследването против някогашния министър-председател Бойко Борисов наподобява като късмет за излекуване на страната. Целта е да се разнищи системата, построена от него и ръководещите от ГЕРБ. Това разяснява Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление за предаването „ РеАктивно “ на Дарик радио. Надявам се, че Министерство на вътрешните работи си е свършило работата и съдът ще се произнесе за виновността и закононарушенията на някогашния министър председател Бойко Борисов и тези към него, съобщи още тя.

Социалистите в Европейския парламент също излязоха с позиция. В нея се споделя – „ Очакваме правораздаването да хвърли светлина върху толкоз доста сенчести каузи от десетте години, в които Бойко Борисов беше на власт. Правосъдието би трябвало да спечелва и да покаже на народа на България и на Европейския съюз, че има нулева приемливост към злоупотребата с Европейски Съюз и национални средства. България не заслужава ръководство в полза на един човек и неговата партия “.

Елена Йончева заяви, че е изпратила писмо до Европейската прокуратура с искане за повече информация по следствието против Бойко Борисов. Тя е в контакт със службата на Лаура Кьовеши и в качеството си на член на Мониторинговата група за народна власт на Европейския парламент. От 2020 година България е под наблюдението на групата, като в това число екип от европейски депутати бяха на задача в София в края на м.г.

Елена Йончева напомни, че още при започване на мандата си в Брюксел имаше среща с генералния шеф на Европейската работа за битка с измамите (OLAF) Виле Итала, с цел да го запознае със случаи на възможна корупция в България при строителството и ремонта на автомагистралите. Той показа някои детайлности, които ми дадоха кураж, че може да се работи по тези сигнали, сподели тя пред Дарик радио.

Още преди три години Елена Йончева изпрати три сигнала до българската прокуратура, свързани с допустимо пране на пари, в което е забъркан Бойко Борисов – така наречен Барселонагейт. Част от компаниите в схемата са работили с европейски средства. Оттогава тя е в непрекъснат контакт с испанската прокуратура, като наскоро получи следващата информация, обвързвана с следствието на случая.

С резолюцията на Европейския парламент за обстановката в България, призната по нейна самодейност, в това число с гласовете на част от ЕНП, стана ясно, че Брюксел не може повече да си затваря очите за корупцията в ръководството на Бойко Борисов. Това е освен корупция, това е обир, посредством който част от националното благосъстояние изтичаше в частни ръце, разяснява Елена Йончева.

Тя чака в годишния отчет на Европейската прокуратура, който ще стане прочут идната седмица, да има повече детайлности за част от 120-те случая, свързани с България, по които се работи.

Европейската прокуратура има право да организира независимо следствие, без да въвлича българската прокуратурата. Делата свързани с европейски средства са от изключителна подготвеност на делегираните прокурори и българските управляващи - Министерство на вътрешните работи, имат право да подхващат съответни дейности по отношение на следствието по тях. След което компетентността е на българския съд. Прилага се българското законодателство. Изнудването, в случай че в него вземат участие европейски средства, е и в компетенцията на Европейската прокуратура.

Разбирам, че досъдебното произвеждане против някогашния министър председател е за изнудване. В случая Софийската градска прокуратура има правно съображение да промени или добави правната подготовка, разясни Елена Йончева.

За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР