Разследването показва, че въоръжен полицай е бил заложник в дома на носителя на Грами, който беше убит от полицията

...
НАШВИЛ, Тенеси (AP) — Наскоро публикувани разследващи файлове в полицията,
Коментари Харесай

НАШВИЛ, Тенеси (AP) — Наскоро публикувани разследващи файлове в полицията, застреляла звукорежисьор, носител на Грами, разкриват, че е имало въоръжен офицер от Бюрото за разследване на Тенеси в дома, когато Марк Капс започва да заплашва семейството му с оръжия на 5 януари. записи. Силва каза на следователите, че се е опитал да намали напрежението, като в крайна сметка напуснал къщата около 5:30 сутринта, след като Марк Капс оставил оръжията и се върнал в спалнята си. Когато Марк Капс, 54-годишен, заспал няколко часа по-късно, Акуф и майка й Тара Капс, съпругата на Марк Капс, успели да напуснат къщата и да подадат доклад в полицията. По-късно полицията застреля и уби Марк Капс, когато той насочи пистолет към полицай, след като се опитаха да го арестуват в дома му.

Марк Капс, който спечели четири награди Грами за работата си по албуми с полка повече от десетилетие по-рано, е бил депресиран и склонен към самоубийство и е достигнал до няколко души в дните и часовете преди да вземе семейството си за заложник, според доклада. Депресията продължаваше от месеци, но се влоши, след като брат му почина на 3 януари. Той отказа да даде пари на брат си Джеф Капс и двамата се скараха. Във видео разговор с Джеф Капс три седмици по-рано Марк Капс опря пистолет в главата си. Същия ден Марк Капс изпрати негова снимка, насочена към главата му с пистолет, на приятелката Хуанита Копланд.

Поне още трима души знаеха, че Марк Капс е склонен да се самоубие. Джеф Капс беше казал на бившия си съквартирант, Трейси Уест, за видеото.

Междувременно Колийн Уолтърс, която беше семейна приятелка, разговаря с Марк Капс ден преди смъртта му. Уолтърс казала на следователите, че Марк Капс й се обадил по FaceTime, където тя видяла чекмедже, пълно с бутилки с хапчета, и той поставил няколко пистолета на легло. Той й каза, че оръжията са за защита, но също така, че е мислил за самоубийство.

Марк Капс също се обади на приятеля си Джош Суифт същия ден, казвайки: „Кажи ми да не го правя.“ Суифт каза на следователите, че му е казал, че е обичан и в крайна сметка е чул нещо като разтоварване на оръжия. Марк Капс се обади отново тази вечер, оплаквайки се, че кариерата му е приключила. Той се обади още веднъж около 1:10 сутринта на 5 януари, но речта му беше трудна за разбиране и Суифт му каза да си ляга.

Американската фондация за предотвратяване на самоубийства предполага, че ако някой заплашва със самоубийство те трябва да се вземат на сериозно. Стъпките за помощ включват обаждане или изпращане на текстово съобщение на спасителната линия за предотвратяване на самоубийства 988 или придружаване до психиатрично заведение или спешно отделение. Групата също предлага да им помогнете да ги пазите безопасно от смъртоносни средства като огнестрелни оръжия.

Тенеси няма закон за червен флаг, който би позволил на полицията временно да отнема оръжията на човек, ако се прецени, че представляват опасност на себе си или на другите. След смъртоносна стрелба в частно християнско начално училище в Нешвил през март републиканският губернатор Бил Лий предложи нещо подобно - това, което той нарече заповед за защита от екстремен риск. Когато законодателният орган отказа да го разгледа в последните дни на редовната сесия, Лий свика специална сесия за края на август. Но доминираното от републиканците Общо събрание отново не успя дори да разгледа предложението на Лий.

В часовете преди Марк Капс да започне да заплашва семейството си, той е пил и вземал хапчета, казаха Тара Капс и Акуф на разследващите. Около 2 часа сутринта Марк Капс извади чифт пистолети от едно чекмедже. Той започнал да ругае жена си и да заплашва да убие всички в къщата, включително кучетата. Acuff слезе долу, но Силва, офицерът, все още беше в спалнята на горния етаж и слушаше какво става. Марк Капс каза, че ако се обадят на органите на реда, всички ще умрат. В крайна сметка той поиска Силва да слезе долу без пистолета си. Според доклада Силва, Акуф и Тара Капс са работили за деескалация на ситуацията.

Силва е казал на Марк Капс, че е добър човек и че знае, че „няма да направи нищо, което да навреди на някого той обича“, според доклада. Около 5 часа сутринта Марк Капс се съгласи да върне оръжията обратно в спалнята. Най-накрая си легна около 30 минути по-късно и Силва тръгна за работа. Според доклада обаче Марк Капс продължил да насилва вербално жена си, докато не заспал около 8:30 сутринта. Тогава Тара Капс и Акуф взеха кучетата и отидоха до близкия полицейски участък.

Дейвид Дайър, главен изпълнителен директор на Националния център за обучение по деескалация, който предлага обучение за деескалация на правоприлагащите агенции и частния сектор предприятия, сподели наблюденията си за годежа на Силва с Марк Капс с Асошиейтед прес.

„Фактът, че той беше въоръжен, но не беше с запалени оръжия — браво за него, че си помисли: „Нека поговорим с този човек надолу“, каза Дайър.

Дайър каза, че деескалацията съществува в континуум с използване на сила и те учат служителите да бъдат „разумни и благоразумни“. Той също така каза, че ситуациите на домашно насилие са едни от най-смъртоносните за полицаите, които отговарят на обаждания за служба. Дайър каза, че не иска да предполага реакцията на полицията по-късно същия ден.

Нешвил има проект, наречен Партньори in Care, която обединява съветници от градската кооперация за психично здраве със служители, за да реагират на спешни случаи с психично здраве, когато има оръжие или друга опасност. Вместо това членовете на тактическия екип за специална реакция на полицията на Metro Nashville се върнаха в дома на Capps около 14:00 часа. Те планираха да поставят заряди на вратите и след това да обявят, че домът е обкръжен и че Марк Капс трябва да се предаде. Вместо това Марк Капс отвори входната врата, докато полицията поставяше заряд там. Един от полицаите го застреля и го уби. Тримата всички полицаи, които бяха близо до вратата, казаха на следователите, че Марк Капс е насочил пистолет към тях.

Окръжният прокурор на Нешвил Глен Фънк поиска от Бюрото за разследване на Тенеси да проучи стрелбата и реши, че няма да бъдат повдигнати наказателни обвинения подадена срещу някой от служителите на реда. Попитан дали Бюрото е проучило защо полицията е избрала да се приближи до къщата със SWAT екип, говорителят на TBI Джош ДеВайн каза в имейл, че „разследването е било изцяло фокусирано върху фактите за случилото се, за да бъдат прегледани от окръжния прокурор“. Полицията на Metro Nashville на свой ред насочи AP към доклада на TBI за всякакви въпроси относно операцията.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР