Разследването по досъдебното производство за смъртта на 34-годишната Юлия Ангелова,

...
Разследването по досъдебното производство за смъртта на 34-годишната Юлия Ангелова,
Коментари Харесай

Първо в Dir.bg: Прокуратурата обясни защо отказа достъп до делото за прегазената Юлия

Разследването по досъдебното произвеждане за гибелта на 34-годишната Юлия Ангелова, която бе блъсната и убита на пътя край Созопол не е завършено. Няма привлечено обвинено лице. Срокът за следствие е продължен до 30.07.2021 година към този миг. Вчера е поискано от бургаския областен прокурор ново удължение на периода за следствие с още 2 месеца. Производството по делото не е било спирано, надлежно няма краен акт на орган на досъдебното произвеждане.

 Бившият брачен партньор на прегазената Юлия: Отказват ми достъп до делото без причина Виж още

Това оповестиха особено за Dir.bg от Окръжната прокуратура в Бургас, откакто в редакцията ни бе получено писмо от някогашния брачен партньор на младата жена Цветелин Цеков, в което мъжът, който е и татко на 9-годишната дъщеричка на починалата, се оплака, че към този момент няколко пъти е получил отвод от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата за достъп до материалите по делото. Освен това Цеков твърди, че проверяващите не са назначили сложна експертиза, която съгласно него може да потвърди или отхвърли присъединяване на обвинения водач в случая.

Катастрофата

стана в нощта против 26 юли 2020 година на пътя Созопол - Приморско. Юлия Ангелова била в заведение в Созопол. Хванала такси, което да я закара до къмпинг " Арапя ", където отседнала. На средата на пътя обаче слязла, откакто влезнала в свада с водача във връзка сумата за транспорт. Тръгнала пешком, когато кола я блъснала и избягала от местопроизшествието. Малко по-късно втори автомобил блъснал 34-годишната софиянка и водачът незабавно подал сигнал на тел. 112.

Още при огледа се схванало, че подалият сигнала не е първият, блъснал Юлия. Затова от полицията незабавно почнали да преглеждат записи от камери в региона. Така стигнали до автомобил, който е сив металик. Капакът му бил килнат. Колата се движела с висока скорост, марката и моделът не били открити незабавно, не се виждал и регистрационният номер.

След упорита работа служителите на реда съумели да издирят автомобила и задържали притежателя му - локален гражданин. Той отричал да знае каквото и да било. По колата пък липсвали следи от удара, нямало данни да е минавала на ремонт, въпреки служители на реда да са уверени, че капакът е бил поправян. Затова пуснали мъжа след 24 часа без обвинявания.

Отговорът

От Окръжната прокуратура в Бургас обаче опровергаха изказванията на Цветелин Цеков и оповестиха, че по делото е била назначена и предоставена петорна сложна автотехническа, съдебномедицинска и трасологична експертиза . Заключението й към момента не е направено.

" Пострадалите лица в границите на следствието дотук са били от време на време уведомявани за хода на следствието, последно на 01.07.2021 година и на 23.06.2021 година с нарочни писма на Бургаската окръжна прокуратура до поверениците им - юристи. Предвид това по делото няма отводи за достъп до информация по отношение на хода на следствието ", споделиха пред Dir.bg от обвиняването в морския град.

От там прецизираха, че със заявление с дата 9 март т.г. от Цветелин Благоев Цеков - родител и легален представител на малолетната Елеонора Цветелинова Цекова, последната щерка и правоприемник на Юлия Ангелова, цитирайки правата на потърпевшото лице, планувани в Наказателно-процесуален кодекс, бащата е показал, че за следващ път декларира експлицитното си предпочитание да бъде осведомен с материалите по досъдебното произвеждане.

" Искането за запознаване с материалите по следствието е друго от настояването за информация за хода на следствието. Разследването по делото не е завършено. Едва след приключването на всички процесуално - следствени дейности, нужни за изясняване на обективната истина по случая, според член 226 и член 227 от Наказателно-процесуален кодекс ще се пристъпи към предявяване на следствието. При това процесуално деяние потърпевшият ще може да се запознае с всички материали по делото и при надлежно предпочитание да съобщи своите претенции, бележки и възражения. Наказателно-процесуален кодекс не планува право на потърпевшото лице да се среща с материалите по наказателните каузи преди стадия на предявяване на следствието ", коментират бургаските прокурори.

Именно заради това с разпореждане от 18 март от Окръжната прокуратура в Бургас са отхвърлили настояването на Цветелин Цеков като безпричинно. След жалбата му в Апелативната прокуратура в морския град, решението на окръжните обвинители е доказано и от апелативните. От държавното обвиняване са безапелационни, че правата на Цветелин Цеков, като легален представител на малолетното дете на Юлия Валериева Ангелова, не са нарушени.

" Другите изказвания в писмото на Цветелин Цеков касаят следствието всъщност и заради следствената загадка няма по какъв начин да бъдат коментирани на този стадий ", споделиха в умозаключение от Окръжната прокуратура в Бургас.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР