Разследването на жестокия инцидент на магистрала Струма категорично е отхвърлило

...
Разследването на жестокия инцидент на магистрала Струма категорично е отхвърлило
Коментари Харесай

София и Скопие отрекоха в автобуса да е имало туби с бензин

Разследването на жестокия случай на автомагистрала " Струма " изрично е отхвърлило версията, че македонските туристи са пренасяли туби бензин от Турция и това е повода за интензивния пожар в рейса. Това разгласи шефът на националното разследване и зам.-главен прокурор Борислов Сарафов по време на специфичен брифинг по тематиката през днешния ден. Сарафов изясни, че са открити 3 туби, в които имало останки от нафта - горивото на рейса. " Не са били цялостни, не са се възпламенили, не е пожарът от тях. Няма находки на бензин или други запалителни материали с изключение на нормалните за един рейс - гориво и масло ", изясни Сарафов.

Той сподели още, че водеща версия за проверяващите е бил и вероятен терористичен акт. Тя също е отхвърлена. " Не я показах незабавно, с цел да не стартират спекулации. Взехме ацетонови обтривки. Показанията на очевидците и на отзовалите се на помощ, които са възприели първите минути на случая, удостоверяват това - не става въпрос за терористичен акт ", уточни Сарафов

По думите му водеща и съществена версия се обрисува тази за човешка неточност . Но проверяващите изследват дали в случай че е имало такава, за нея е способствала неприятната организация на придвижването в този сектор. " Движението е зле проведено. Мантинелата, на която се е нанизал рейсът, освен не е потребна, само че е рискова на придвижването и е способствала за настъпване на случая ", сподели зам.-главният прокурор.

Сарафов уточни още, че досега няма данни за гърмеж. " Свидетелите от близката кариера са чули извънредно мощния удар в мантинелата на островното пространство. Взрив не е имало, имало е единствено интензивно горене. Това са първичните данни на пожаротехническата и автотехническата експертиза, съпоставени с данните от показанията, в това число и на потърпевшите ", изясни той. Комплексна експертиза пък занапред би трябвало да отговори на въпросите защо рейсът е напуснал траекторията си, за какво се е стигнало до интензивния пожар и съдбовния излаз.

Готови са и аутопсиите на починалите. Те демонстрират, че причина за гибелта им е от задушаване разследване на пожара, а не контузии от злополуката или от разкъсвания от гърмеж. Хората са били живи все още на пожара, тъй като в дихателните им пътища са открити сажди.

Говорителката на основния прокурор Сийка Милева описа по какъв начин се е срещнала в " Пирогов " с един от седмината оживели, който й разказал как е счупил задното стъкло на рейса и по какъв начин са се избавили 8 души. индивида. " При огледа се откриха 44 натрупа. Оттук идва и простата математика. По данни разполагаме, че са пътували 52 пасажера. В болница са 7 – четирима мъже и три дами, остава огромната мистерия къде е осмото лице ",  сподели Милева. Тя посочи, че може да става дума за недобър спомен на оживелия, само че че той е повторил версията за осем избавени и в при разпита си от следовател в наличието на преводач.

Сарафов изясни, че ще бъде тествано и кой от страна на българските митнически управляващи е пропуснал рейса и в случай че има нарушавания, ще се вземат ограничения. " Няма да се поколебаем да глобяваме който и да било, в случай че е пропуснал да извърши служебните си отговорности ", безапелационен беше шефът на следствието.

Утре следовател и прокурор ще заминат за Скопие, с цел да занесат персонално молбата за правна помощ и да получат ДНК профилите от родственици на потърпевшите. " След приемането можем да сравним и по този метод можем да идентифицираме имената на жертвите и да освободим телата ", изясни Сарафов. В молбата за правна помощ има и въпроси за това какви са разрешителните на рейса, техническата му валидност, регистрацията му.

Сарафов уточни още, че в медиите циркулират " много спекулативни теории, много специалисти и псевдоексперти ", цитират се и 15-20 очевидци, " а в действителност очевидци няма нито един " . Вече са разпитани двама от оживелите. Те са били будни сега на случая и показанията им са точни, припокриват се и проверяващите ги одобряват за достоверни и правилни. В момента се разпитват още двама от потърпевшите, разкри Сарафов, само че отхвърли всевъзможни детайлности от показанията.

Главният прокурор на РСМ: Тезата за тубите е нечиста сделка

" Тезата за тубите е нечиста сделка, българските прокурори работят по нея ", съобщи основният прокурор на районен съд Македония Любомир Йовески по-рано пред Би Ти Ви и изясни, че по време на огледа на изгорелия рейс на Автомагистрала " Струма ", той е видял пластмасови туби, които не са изгорели. Той съобщи, че македонската прокуратура ще се задейства, едвам откакто казусът бъде тестван от българските обвинители. За момента македонската и българската прокуратура си сътрудничат добре, сподели още Йовески.

Все още не се знае дали повода за злополуката е човешка неточност или нередовност на рейса. Днес българският основен прокурор Иван Гешев ще е в Скопие. 

Министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски също съобщи, че съгласно неговите първични информации не е имало туби с бензин в предната част на рейса, аварирал и изгорен на Автомагистрала " Струма ". Все отново следствието ще покаже това, сподели той, представен от македонските медии.
Министерство на вътрешните работи ще съобщи всички документи на българската прокуратура, в случай че македонската прокуратура подреди това, сподели министърът в телевизионно предаване нощес.
" Не мога да кажа авансово какъв брой би траяло следствие, водено от друга страна. От интерес за всички е следствието да бъде малко и ефикасно. Ако питате мене би трябвало ли да се разшири следствието мисля, че това би трябвало да се направи за да покрием всички вероятни аспекти на подобен случай. Никой не би трябвало избегне отговорност, при положение, че я има ", отговори Спасовски на въпроса какво мисли за информациите, че следствието на злополуката може да продължи и до шест месеца.

Автобусът на македонската туристическа организация " Беса транс ", който катастрофира 23 ноември на Автомагистрала " Струма ", не е минал през митническа инспекция на Граничния пункт Деве Баир. Двамата дежурни митнически инспектори, които са били на промяна при прекосяването на рейса, са отстранени от работа. Техният директен шеф също ще бъде глобен, съобщи БГНЕС. При тежката злополука починаха 46 души, a 7 души бяхa рaнeни и се възвръщат в " Пирогов ".

От направената инспекция от страна на Инспектората на Агенция Митници в Скопие е открито, че " рейсът с рег. № Семеен кодекс 0284 БА благосъстоятелност на " Беса транс " не е регистриран при излизане от страната на 18 ноември 2021 година ". Митническите чиновници от Граничен контролно-пропусквателен пункт Деве Баир/ Гюешево от българска страна са ревизирали единствено списъка с имената на пасажерите, се споделя още в известието на Агенция Митници от РСМ. Очаква се през днешния ден прокуратурата и следствието да дадат повече информация за невижданата покруса.

Оттам прецизират, че същият рейс в интервала от 15 октомври до 11 ноември тази година е минавал многократно границата с България, Косово и Албания.

ПРОВЕРКИ

Както всекидневно се случва след сходни нещастия, прокуратурата стартира инспекция. Този път ще се ревизират пътната сигнализация и маркировката на автомагистралите и първокласните пътища в страната. В нея ще вземат участие български и интернационалните специалисти и специалисти от неправителствения бранш, уточни Милева. Ако се съберат данни за закононарушение или нарушавания, ще се търси отговорност от виновните длъжностни лица.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР