Разследване на една от най-ценните колекции на фрагменти от свитъци

...
Разследване на една от най-ценните колекции на фрагменти от свитъци
Коментари Харесай

Цялата колекция от свитъци от Мъртво море на американски музей се оказа фалшива

Разследване на една от най-ценните сбирки на фрагменти от свитъци от Мъртво море разкри шокираща истина: нито един от 16-те фрагмента в сбирката не е достоверен.

Свитъците от Мъртво море, общ брой от религиозни ръкописи съдържащи най-старите известни основи на Стария завет, са датирани от трети век прочие Хр. Голямата част от тези антични текстове са изложени в Йерусалим, само че доста други фрагменти циркулират на частния пазар, от където биват изкупувани от колекционери и музеи.

За страдание, доста откриватели в областта на библейската археология подозират, че някои от тези хипотетични реликви – изключително общ брой фрагменти, появили се през 2002 – са майсторски направени имитации, които могат да заблудят даже специалисти.

Подозренията бяха доказани през 2018, когато Музеят на Библията във Вашингтон (на стойност 500 млн долара) разкри, че минимум пет от неговите фрагменти на свитъци от Мъртво море са подправени.

Оттогава насам музеят ангажира спомагателна научна помощ, с цел да разбере дали другите фрагменти в сбирката (за които слуховете настояват, че са коствали милиони долари на частния пазар) са същински. Сега се оказва, че не са.

„ След уморителен обзор на всички фрагменти и съгласно резултата на обширен теоретичен разбор, е явно че нито един от текст фрагментите на свитъците от Мъртво море в сбирката на Музея на Библията не е достоверен, “ споделя Колет Лол, специалист в следствието на измами и шеф на Art Fraud Insights.

„ Нещо повече, характерностите на предметите допускат, че това са умишлени имитации, основани през 20 век за да имитират достоверни фрагменти от свитъците от Мъртво море. “

Резултатите са оповестени в отчет от 212 страници и са на база задълбочени научни проби, включително многоспектрална промяна на изображения, обичайно и 3D проучване с микроскоп, микрохимично тестване и други

„ Във всички фрагменти, съдържащи надписи наблюдавахме съвременно мастило, нанесено върху авансово готови повърхностни отлагания и напречни пукнатини и сектори на разслояване, които към този момент са налице върху квалифицирания материал, “ се споделя в отчета.

„ Изключително софистицирания и безценен способ да открием истината за нашата сбирка може да се употребява за осветляване на други съмнителни фрагменти и даже на създателите на фалшификацията, “ се споделя в позицията на музея.

Пълният отчет от следствието може да бъде забелязан на страницата на Музея на Библията.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР