Разширяването на тол системата и увеличаването на пътни такси ще

...
Разширяването на тол системата и увеличаването на пътни такси ще
Коментари Харесай

Транспортните фирми вещаят фалити, ако тол таксите се увеличат

Разширяването на тол системата и увеличението на пътни такси ще провокират доста банкрути, предизвестиха тези дни представители на автобусния и товарния превоз. Очакванията им са държавното управление да направи платени още 3000 км пътища в страната.

Заявка към този момент бе дадена от министъра на районното развиване Гроздан Караджов. Той разгласи, че обсегът на тол-системата ще бъде уголемен с включването и на второкласните пътища, а за тeжĸoтoвapнитe пpeвoзни cpeдcтвa щe има и пo-виcoĸи пътни тaĸcи, тъй като в този момент приходите идват главно от винетките за леките коли. Промяната щe ce cлyчи пpeз втopoтo тpимeceчиe нa 2022 година, cлeд пpeгoвopи c пpeвoзвaчитe и вcичĸи бpaншoви opгaнизaции, изясни преди време Караджов. Разговори по тематиката с транспортните компании до момента към момента не са водени.

В същото време финансовият министър Асен Василев залага сериозен растеж на приходите от тол-такси в бюджета за 2022 година " За 2022 година се позволява смяна на настоящия обсег на републиканската пътна мрежа и актуализация на цената за изминато разстояние ", е записано в средносрочната бюджетна прогноза, която съпътства проектобюджета за тази година.

Повече детайлности от кой момент ще бъде направена смяната и по какъв начин ще бъде обновена цената на пътните такси за товарните коли над 3,5 т няма. Финансовото министерство обаче е пресметнало, че за 2022 година чака 290 млн. лева растеж на приходите от пътни такси, а за 2023 година – 40 млн. лева повече. За 2024 година се планува опазване на приходите до размерите от 2023 година, в която годишните доходи от тол такси ще доближат 520 млн. лева

" В превоза ситуацията е извънредно тежко и покачване на тол-таксите още повече ще го утежни. Кризата с цените на горивата е сериозна. Освен нея би трябвало да отбележим и извънредно сериозната кадрова рецесия, опашките по границите, затварянето на фабрики. Тези, които имат дълготрайни контракти, не могат да ги изпълнят, търпят неустойки ", разяснява пред БНР Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи. Арабаджиев напомни, че транспортите на товари не получават никакви обезщетения, не се и чакат такива.

Автобусните превозвачи пък още не са получили плануваните 40 млн. лева ковид-помощи с актуализацията на бюджета през септември предходната година. Над 560 автобусни компании подадоха заявки в края на декември и още чакат утвърждение. От Камарата на автобусните превозвачи дефинират отлива на пасажери като извънредно огромен и показват опасения, че най-малките компании, които возят по няколко пасажери, няма да се доберат до никакви обезщетения.

" Въвеждането на спомагателни тол такси, каквото беше обявено, ще бъде още по-голям камшик ", съобщи пред БНР Васил Пиронков, ръководител на Камарата на автобусните превозвачи. Той уточни, че дребните автобусни транспорти изнемогват и дотират активността си със свои запаси или натрупат задължения и са застрашени от прекратяване на активност.

" В нашия отрасъл е изключено да се усилват цените на билетите, като изключим огромните републикански транспортни схеми, където един транспортьор е монополизирал целия превоз. Има обитаеми места, където се возят двама, пет, 10 индивида. Ако увеличиш цената на билета, кой ще се качи в този рейс? ", разяснява още Васил Пиронков. Според него огромните автобусни превозвачи най-вече ще упорстват да се вдигнат цените, тъй като при тях ще има максимален стопански резултат.

Източник: Сега
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР