Разширяването на Мини Марица изток е на път да погълне

...
Разширяването на Мини Марица изток е на път да погълне
Коментари Харесай

Мини Марица изток поглъщат нови села

Разширяването на " Мини Марица изток " е на път да погълне следващите села. Десетки поданици на радневските Бели бряг и Трояново ще бъдат принудени за следващ път да изоставен домовете си до края на тази година. Повече от тях са на лимита на живота си, само че би трябвало да стартират да го градят още веднъж. През годините жителите на селата са се обръщали към всевъзможни институции, само че помощ не е пристигнала отникъде.

Началото

" Сагата с парцелите на хората стартира през 1980 година, когато с разпореждане на Министерски съвет за развиване на въгледобива и решение на някои проблеми в тогавашния Стопански минно-енергиен комплекс " Марица изток " седем села са оповестени за изселване. Пет от тях - Търговище, Овчарци, Голяма и Малка Детелина и Гледачево към този момент са изселени и са изчезнали от картата на България ", напомня старозагорският народен представител от " Българска социалистическа партия за България " Георги Гьоков. С друго решение на Министерски съвет от 2005 година е предоставена концесия за рандеман на въглища за период от 35 години на " Мини Марица изток ". Жителите от селата Трояново и Бели бряг са предизвестени, че ще бъдат изселвани през 2018 година, след това през 2022 година, след това през 2025 година и т. н., без да се прецизира тъкмо по кое време ще се случи това. И най-важното - тъкмо по какъв начин ще се случи.

" В същото време мините, които са със 100% държавно присъединяване ", стартират непринудено изкупуване на частни парцели в двете обитаеми места. Досега са изкупени 212 къщи. До крайния период за " доброволното " преселване би трябвало да реализират съглашение със притежателите на още 20 къщи и на 14 дворни места. Оценките на парцелите прави " Стройпроект " ООД - определена от сдружението лицензирана компания. Собствениците на парцели в Бели бряг, които към този момент са продали къщите си на страната, не са виждали отчетите към оценките на парцелите им. Но една част от локалните не желаят да одобряват цените, които им предлага въгледобивното сдружение и упорстват пред Министерството на енергетиката за смяна на оценките на парцелите им. Според хората препоръчаните парични обезщетения са незаслужено дребни. С тях е невероятно да купят жилища другаде, което ги обрича на беднотия и бедност. Не е ясно и какви условия задават " Мини Марица изток " на лицензираните оценители, които наемат, с цел да правят оценка парцелите. На къща с двор, оценена от сдружението за 33 хиляди лева, самостоятелен оценител дефинира цена от 80 хиляди лева

Заплащането

Съветът на шефовете във въгледобивното сдружение е дал своя вот базови цени за другите категории аграрни земи в района, които се изкупуват за разширение на рудниците. Те варират сред 150 и 1250 лева за декар и не са обновени от 2007 година Хората са притискани да продават на тези цени, защото в региона няма действителен пазар на земи, които влизат в концесията за въгледобив, а мините са единственият покупател монополист.

През февруари т.г. жителите на Бели бряг и Трояново излязоха на митинг в центъра на София против предлаганите от сдружението обезщетения за насилственото им изселване. Преди месец пък от Екологичното съдружие " За земята " призоваваха енергийното министерство и Европейската банка за възобновяване и развиване (EБВР) да се включат съответно в процеса, тъй като остават броени дни до края на годината, когато е крайният период за доброволното изкупуване на парцелите. Според природозащитниците енергийното сдружение няма нито интерес, нито мотивация да се оправи с проблема независимо. Европейска банка за възстановяване и развитие е страна в разногласието, тъй като преди 5 години отпусна 15 млн. евро безплатна финансова помощ на мините от Международния фонд " Козлодуй " за разширение на активността им. Парите към този момент са усвоени, а напролет на 2020 година новите багери ще бъдат пуснати в употреба. Грантът е привързан с План за деяние при преселването на жителите на Бели бряг. А той от своя страна - с политиката на банката при придобиването на земи, недоброволното преселване и икономическото пренасяне.

Протакането

Хвърлянето на една торба пари, избрана съгласно съществуващия, само че недоразвит и неатрактивен пазар на парцели в региона, не е задоволително, с цел да обезпечи почтено възмездяване на хората, с цел да стартират живота си още веднъж на ново място. Европейска банка за възстановяване и развитие е оставила " Мини Марица изток " да протака с години завършването на проекта за преселване и най-после са приели сдружението да утвърди проект с тежки пропуски - непрецизен обществен пакет, липса на всякаква форма на отплата за нанесени морални вреди и липса на визия по какъв начин ще се реалокира гробищният парк на селото или по какъв начин ще се обезщетят хората за загубата на стопански артикул при закриване на кооперацията на селото. И всичко това при останали двайсетина семейства, чиито парцели би трябвало да бъдат изкупени.

Ще се стигне ли до наложително отчуждаване в Бели бряг след края на 2019 година, когато изтича срокът за доброволното изкупуване на къщите и парцелите в селото? По-вероятно е тази процедура да бъде отсрочена, тъй като не е в сходство с политиката на Европейска банка за възстановяване и развитие. Но не е допустимо и да бъде отлагана безпределно, защото през 2023 година фронтът на рудниците ще доближи селото.

Решението

" Съпротива от жителите на Бели бряг и Трояново на процедура липсва. Конфликтът или разногласието е настояването за обективна оценка на жилищата им, само че и това не се случва. Тази оценка значително предопределя дали хората ще могат да се изселят, или да се устроят на друго място ", съобщи Гьоков по време на парламентарния надзор в запитване до министъра на енергетиката Теменужка Петков. Той я прикани да се срещне с жителите на двете села и й зададе въпрос какви дейности ще предприеме за решение на проблемите на хората.

Гьоков напомни сходен случай с изселването на селата Гледачево и Овчарово през 1982 година. Тогава с разпореждане на Министерски съвет на жителите на двете обитаеми места са предоставени имоти, които са с отстъпено право на градеж, без строителни такси, с пет години отстъпка да не заплащат налог здания. " ДСК тогава им е дала предпочитано дълготрайни заеми. Няма да загатвам за образеца в Германия, където с хората са работили психолози и са изселили хората по културен и европейски метод ", обърна се Гьоков към Петкова.

Оценката на всеки неподвижен парцел се прави от лицензиран оценител на база разбор и изложение на строителните характерности, положение на парцелите, трайните насаждения и пазарна информация за осъществените продажби през последните интервали на аналогични парцели в село Бели бряг и в други обитаеми места от селищната система на община Раднево и прилежащите Гълъбово и Нова Загора, отговори витиевато енергийният министър. Петкова призна, че процедурата по заплащането на парцелите се забавя заради ограничавания финансов запас на " Мини Марица изток ", само че не пое никакъв ангажимент по какъв начин да бъдат решени обществените и житейските проблеми на хората, които ще останат без домове.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР