Разширението на третия лъч на метрото в София и новите

...
Разширението на третия лъч на метрото в София и новите
Коментари Харесай

Кабинетът пренасочва евросредства към метрото на София

Разширението на третия лъч на метрото в София и новите метровлакове са измежду плановете, които ще се дофинансират от приключващата в края на тази година европрограма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020 година Така средствата по нея ще могат да бъдат изцяло усвоени до края на годината, когато изтича и срокът за допустимост на разноските.

Решението е гласувано на днешното съвещание на Министерския съвет, само че не се показва нито общата сума, която ще бъде отпусната, нито кой план какви средства ще получи.  Другите инфраструктурни обекти, за които се пренасочват пари, са обходният път на Бургас, удълбочаването на пристанище Бургас и модернизацията на инфраструктурата на Фериботен комплекс – Варна.

Приети са промени в европрограмата, които разрешават да се пренасочат средства от утвърдените към този момент планове, които няма да бъдат осъществени напълно до края на актуалната година. Неизпълнените действия ще бъдат финансирани от Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 година, с цел да се подсигурява цялостното довеждане докрай на обектите.
Метро и метровлакове
Строителството на разширението на третия лъч, който ще минава през „ Гео Милев “ и би трябвало да стигне до бyл. „ Цapигpaдcĸo шoce “, би трябвало да започва в околните месеци – най-малко такива са уверенията на „ Метрополитен “.

Стойността на обекта е 530 млн. лева без Данък добавена стойност, а средствата бяха обезпечени от държавния бюджет и заем от Европейската капиталова банка.

По отношение на метровлаковете, публичната поръчка за тях бе стартирана от „ Метрополитен “ в края на 2022 година Тя е за общо 16 влака и е разграничена в две позиции – 8 за третата линия и 8 за останалите линии.

Siemens бе определен да достави влаковете за третата линия на стойност 134.5 млн. лева без Данък добавена стойност. Справка в ЦАИС демонстрира, че договорът с него още не е подписан. Skoda пък ще достави тези за останалите линии, като договорът на стойност 134 млн. лева без Данък добавена стойност бе подписан преди дни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР