Разрушаването на огромния язовир на река Днепър застрашава с екологична

...
Разрушаването на огромния язовир на река Днепър застрашава с екологична
Коментари Харесай

Учените предупреждават: Екокатастрофа заплашва Черно море, заради разрушаването на Нова Каховка

Разрушаването на големия язовир на река Днепър заплашва с екологична злополука Черно море и може да доближи България, съобщи нуклеарният физик проф. Георги Касчиев пред " България заран ".
Прочетете още
По-рано украинският президент Володимир Зеленски дефинира разрушаването на язовир " Нова Каховка " като " най-голямата екологична злополука в Европа, породена от индивида, от десетилетия насам ". Киев разгласи, че минимум 150 тона машинно масло са изтекли в река Днепър вследствие на детонацията, а доста противопехотни мини в завладяни от Русия региони са изместени, трансформирайки се в плаващи мини. Червеният кръст също предизвести, че ще има пагубен резултат върху локализирането на противопехотни мини.

" При разрушаването на язовира се изливат големи количества вода - към 18 милиарда куб. метра. Това са стотици тонове масла от самата електроцентрала. При заливането на големи площи са отнесени хранилища с пестициди, тор, канализационни системи, септични ями, има и голям брой удавени животни, които също ще се разлагат във водата. Сега там е една филантропична злополука, защото десетки хиляди хора са без вода ", уточни проф. Касчиев.

По думите му теченията са по брега надолу - от Украйна през Румъния и след известно време ще доближат до България.

" Със сигурност ще се наложи интензивен мониторинг на водите. Няма какво друго да се направи. При замърсявания би трябвало да се предизвестява популацията ", означи той.

Проф. Касчиев акцентира, че централата няма да може да действа като енергиен обект в продължение на години.

" Реакторите са спрени от към 8 месеца, тъй че горивото в тях излъчва по-малко сила и не се нуждае от доста вода. За благополучие, планът на централата е изработен по този начин, че те не взимат вода непосредствено от реката, а от заградено пространство до нея. То ще осигури охлаждане на спрените реактори най-малко за 3-4 месеца ", разясни специалистът.

Според проф. Касчиев противопехотни мини могат да бъдат отнесени от водата и да се взривяват при удар.

" Подобен вид мини се виждат на повърхността на водата - нормално се откриват от риболовци, кораби или въздушното наблюдаване. Това обаче не е огромният проблем. Най-голяма е заплахата от биологическите и химическите замърсявания, които са неизбежни. Не е изключено и радиоактивно такова ", счита гостът.

Енергийният специалист беше безапелационен, че българските управляващи няма по какъв начин да лимитират замърсяването, по тази причина остава единствено да се надяваме, че то не е толкоз огромно.

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР