Разрастването на религиозния туризъм е обусловено от съвременните тенденции в

...
Разрастването на религиозния туризъм е обусловено от съвременните тенденции в
Коментари Харесай

Заедно с Румъния опитваме да засилим религиозния туризъм

Разрастването на религиозния туризъм е обусловено от актуалните трендове в стила на живот в туристически подтекст. Все повече хора се стремят към положително здраве и забележителна физическа форма посредством туризъм, само че бързо нараства и броят на искащи да обвържат пътуването си с по този начин наречената духовна сцена. Глобализацията от своя страна води до комерсиализация на обвързваните с религията пътувания, трансформирайки ги в стока на пазара.
Масовизирането на религиозния туризъм и превръщането му в обект на туристически бизнес провокират диалози за неговата същина, особености, условия за развиване и правила за реализиране. Туризмът разрешава на хората да си починат от ритъма на всекидневието, давайки им опция да осмислят своето лично битие и това на другите от разнообразни гледни точки.
Религиозният туризъм в България надалеч не е изчерпал капацитета си за развиване, само че не е съвременен като тематика за диалог в обществото. Ако въпреки всичко желаем да бъдем дестинация с почтено място на картата на интернационалния набожен туризъм, следва да оценим и подобрим изискванията за религиозни туристически пътувания в страната.
В тази връзка в 6 области от Северна България - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе и в три от Румъния - Долж, Мехединци и Олт, стартира изследване на опциите за набожен туризъм по план от трансграничното съдействие сред Румъния и България. Целта е да бъдат основани условия за увеличение на дестинациите за поклонници и на броя на нощувките в манастирските комплекси.
Идеята се реализира по план " Трансгранично религиозно завещание ", който ще е основата на взаимна тактика за поощряване на развиването на религиозния туризъм и нашарване на маршрутите от двете страни на европейската водна артерия. Ще бъде основана електронна платформа за пилигрими, мобилно приложение за смарт телефони, показващо религиозния маршрут. По места ще се провеждат семинари за показване на резултатите. При довеждане докрай на плана ще се сътвори документален филм за обектите и нематериалното религиозно завещание. Проектът се реализира от Фондация за районно развитите Видин в партньорство с Университета в Крайова и е по стратегия ИНТЕРРЕГ Румъния - България - в продължение на година и половина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР