Разработва се пилотен модел за събиране на информация за това

...
Разработва се пилотен модел за събиране на информация за това
Коментари Харесай

Проект ще адаптира професионалното образование към нуждите от кадри на бизнеса

Разработва се пилотен модел за събиране на информация за това какви умения търсят работодателите в страната. Въпросът какви фрагменти са нужни на бизнеса е един от главните във връзка с усъвършенстването на професионалното обучение в България, оповестиха Министерството на образованието и науката (МОН).

Темата е разисквана на работна среща в институцията с представители на бранш " Информационни и информационни технологии " (ИКТ). Разрабитката е част от плана " Качество на образователното наличие в професионалното обучение и образование " по програмата " Еразъм+ ".

От МОН показват още, че все още няма задоволително данни за нужните фрагменти и за бъдещите трендове в обособените браншове. Събраната информация от пазара на труда ще бъде употребена за адаптиране на образователните стратегии в професионалното обучение. Целта е да се построяват широкоспектърни умения, гъвкави образователни проекти и стратегии, по-прецизно премерване на уменията.
 Зрелостниците ще получават от спомагателните матури документи за съответните специалности
Зрелостниците ще получават от спомагателните матури документи за съответните специалности

Това плануват новите промени в Закона за предучищното и учебното обучение

Според прогнозите в актуалната стопанска система 4 от всеки 5 работни места ще са свързани с висококвалифицирани действия.

Моделът за събиране на информация от бизнеса ще бъде прибавен пробно в три бранша - " ИКТ ", " Строителство " и " Транспорт ". Предвижда се да бъдат обхванати следните аспекти: профилирани умения (общи за бранша и характерни за професията), умения за потребление на технологии, свързани със бранша и съответната специалност, и портативни умения и компетентности.

Събраните данни ще са от изгода и за работодателите, и за специалистите, разработващи образователните стратегии, и за учениците и родителите им. Те може да бъдат употребявани и за прецизиране на набора от компетентности в държавните просветителни стандарти за придобиване на подготовка по специалностите, както и на образователните и изпитните стратегии, а и на взаимоотношението сред МОН и бизнес секторите, изясни шефът на дирекция " Професионално обучение " в МОН Ваня Тивидошева .

В работната среща участваха още зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, специалисти от МОН, представители на " ИКТ " бранша, на университети, на Българска академия на науките и на петте центъра по националната стратегия " Обучение за ИТ умения и кариера " от 2017 година - в Правец, Русе, Пловдив, Бургас и София.
 Народно събрание облекчи вноса на фрагменти от други страни
Народно събрание облекчи вноса на фрагменти от други страни

Законът за трудовата миграция мина на второ четене
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР