Разработчикът с позивна “Призрак създаде малък отряд от активни бойни

...
Разработчикът с позивна “Призрак създаде малък отряд от активни бойни
Коментари Харесай

Мини-град и движещо се минно поле: Бойни роботи дойдоха на помощ на бойците на СВУ

Разработчикът с позивна “Призрак ” сътвори дребен отряд от дейни бойни роботи за по-малко от час, споделя Григорий Кубатян за вестник „ Комсомольская истина “.

Когато стартира частичната готовност, доста експерти от  IT бранша се втурнаха да бягат: някои през горния Ларс, някои през Ереван, някои през границата на Казахстан.

А моят воин, в противен случай, реши да помогне със знанията си и се зае с военно развиване. Той взе позивната “Призрак ” и за по-малко от час сътвори дребен отряд от дейни бойни… роботи.

Роботите стрелят от автомати, картечници и гранатомети, минират или обезвреждат мини, транспортират муниции или изтеглят ранени, обезвреждат противников дронове… Толкова доста неща не могат да създадат. Да, звучи като научна фантастика и провокира недоверчива усмивка на генералите, които идват на полигона, само че единствено до момента в който роботите не стартират да унищожават целите, изложени на полигона. Но най-фантастичното тук е цената им. Дори елементарен боец може да си купи това от заплатата си.

Докато боен робот гони куче в двора (един от операторите се забавлява), аз приказвам с „ Призрак “.

– Как се споделя това нещо?

– Още не сме го измислили. Но доста звена и Министерството на защитата към този момент демонстрират интерес към такива неща. Излизаме, стреляме и го модифицираме, като вземем поради рекомендациите на бойците. Но това към момента е платформа. Основните въпроси са: какво да му сложа, с какво да го съоръжавам, каква проходимост и обсег да обезпечи.

– Колко надалеч може да стигне?

– Всичко зависи от задачата. Има електрическо задвижване и батерия. Първо, той е беззвучен, и второ, той е незабележим за термокамерите. Всеки мотор с вътрешно горене създава топлота като печка. Вижда се на термокамера и се чува отдалеко. А нашият електромотор на практика не се чува даже на 10 метра. Така може да дойде неусетно.

– Задвижване на всички колела ли е?

– Да, и всяко колело има лично задвижване. Това обезпечава проходимост и непоклатимост. Ние не правихме верижни транспортни средства – даже дребен откъс може да повреди пистата и това е всичко. Следователно има четири самостоятелни колела. Дори и три да бъдат развалени, теоретично при един роботът ще може да се върне на позицията си. Един мотор постепенно ще тегли. Малко по-трудно за ръководство, само че допустимо.

– А в случай че се повредят и четирите колела, колата ще попадне ли в ръцете на врага?

– Ако не може да продължи да се движи, ще се самоунищожи след несъмнено време. Ако врагът се опита да го отвори, също.

– Къде може да отиде подобен човек? Ето ние стоим в полето, само че може ли той да кара по стълбите?

– Сглобяваме всеки робот за съответна задача. Този съответен има къса база. То ще може да се катери по стълбите, само че зависи от уменията на оператора – може и да се преобърне. И по този начин можем да се подготвим за всеки надолнище, за всеки терен. За да караме по стълбите, един път направихме вид с шест колела с дълго междуосие. Но е тежък и безценен. И хвърлих тези четириколесни в елементарна кола и потеглих.

– Теренът е съвсем постоянно недодялан: слънчогледово поле, горски пояс, ями…

– Лесно минават. Вървят по коловоз, отвън пътя. Дизайнът е с плоско дъно, той просто се носи през блатото. Има задоволително обороти на мотора. Върви през тиня, през сняг, в дъжд.

– От какво стреля това нещо?

– Може да стреля от всичко, да транспортира муниции. Най-много са поръчките за радиоуправляема мина. Можете да инсталирате противопехотни “монаси ”, има доста варианти. Лесно се забива в барикада, в ров, под дъното на бронирана машина и я изважда от строя.

– Този е с елементарна картечница и единствено с един пълнител с патрони. А в случай че свършат патроните, самичък ли ще смени и клаксона?

– Не е належащо. Каква е точността на пукотевица на съвсем всеки войник? Е, пуснах един магазин, след това още един. И това устройство ви разрешава да организирате съвсем снайперска пукотевица с единични изстрели. Ако 30 изстрела попаднат в задачата, това е доста по-добре, в сравнение с да изстреляте 5-6 пълнителя “в посока ”. Операторът не е в паниката на борбата, а в сигурност, той може да се концентрира и да се прицели. Боеприпасите се изразходват доста по-икономично.

– Какво ни чака? Гигантски роботи или микроскопични?

– Първо имаше солидни, тежки роботи. Носеха още оръжия. Но с цел да ги направиш са нужни парк от машини и вложения. Не можете да извършите прекалено много от тях. И те могат да бъдат съединени в дребна работилница. Нашата съществена цел е да спасим живота на бойците. И теоретично боецът може просто да употребява заплатата си, с цел да купи платформа и да конфигурира оръжия върху нея.

– Сега има война на стопанските системи. Евтин дребен дрон може да изгори огромен, безценен контейнер. Колко скъпо съоръжение може да се унищожи с това нещо?

– Земя – всякаква. Няма съоръжение, което да не може да бъде унищожено от нашата машина. Една ракета коства милиони долари. За един милион $ можем да създадем войска от такива устройства, а на близко разстояние ще са по-ефективни от ракета. Ако войник ​​е ранен или погубен, би трябвало да го лекувате или да платите обезщетение и по-късно да обучите различен войник, да оборудвате различен войник. Нашето съоръжение, като пази бойците, ни разрешава да понижим тези разноски.

– Какво ще стане, в случай че това нещо заседне някъде и почине? Боецът ще остане без оръжие. И командирът ще му каже: „ Е, върви в този момент, търси го… “

„ За един войник ​​е по-добре да загуби картечницата си, в сравнение с живота си. И картечницата, и роботът са стоманени части “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР