Разпускането на парламента на Великобритания е незаконно, постанови Върховният съд

...
Разпускането на парламента на Великобритания е незаконно, постанови Върховният съд
Коментари Харесай

Темида удари Борис Джонсън

Разпускането на Народното събрание на Англия е " нелегално ", постанови Върховният съд на страната след неколкодневни разисквания. Съдът взе историческото решение, откакто министър председателят Борис Джонсън посъветва кралица Елизабет II да разпусне Народното събрание за пет седмици.

Преди седмици Лондонският висш съд единомислещо постанови, че решението на Борис Джонсън да разпусне Народното събрание за пет седмици е законно, до момента в който Шотландският апелативен съд постанови, че решението е нелегално.

11-те съдии от Върховния съд на Англия взеха единомислещо решение, че Борис Джонсън е нарушил закона, разгласи баронеса Бренда Хейл, председателка на съда. Тя разясни, че Народното събрание би трябвало да има опцията да основава закони, които да се съблюдават от всички. Този принцип ще бъде подкопан, в случай че държавното управление може да закрие Народното събрание, акцентира тя. Хейл добави, че законодателният орган би трябвало да държи сметка на изпълнителната власт.

Минути след оповестеното решение ръководителят на Народното събрание Джон Бъркоу разгласи, че Народното събрание би трябвало да възобнови работа без отсрочване и прикани депутатите да се съберат през днешния ден в 11:30 английско време. По думите му невероятно е да се задават въпроси на премиера поради условията за авансово известяван, само че е допустимо да се препитат министри.

Сред решението на Върховния съд водачът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин прикани Борис Джонсън да подаде оставка и да свика предварителни избори. " Приканвам Борис Джонсън да обмисли позицията си и да стане най-кратко служилият министър председател, който в миналото е имало " разгласи Корбин на партийната конференция на лейбъристите. Той настоя за нови избори, с цел да има страната държавно управление, " което да почита демокрацията ".

В английските медии се появиха информации, че депутати от Консервативната партия евентуално ще изискат оставката на основния премиерски консултант Доминик Къмингс, който е апетитен за създател на концепцията за разформироване на Народното събрание и е мощен последовател на Брекзит без договорка. Самият Джонсън се намира в Ню Йорк за срещата на Организация на обединените нации за климата, само че разяснява пред " Скай нюз ", че не е склонен с решението на съда и то щяло да затрудни постигането на договорка за Брекзит. Джонсън съобщи, че договаря за такава договорка, въпреки от страна на Европейски Съюз да има противоположни изказвания. Отделно управлението на парламентарната група на консерваторите забрани на депутатите си да разясняват обществено новината. В същото време чиновници от администрацията са декларирали пред премиера, че няма да извършват противозаконни нареждания и са заплашили с овакантяване и стачки.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР