разпространиха новината за тайник с оръжие, открит в България. Според

...
разпространиха новината за тайник с оръжие, открит в България. Според
Коментари Харесай

Защо Хамас крие оръжие точно в България?

разпространиха новината за тайник с оръжие, открит в България. Според немските правоохранителни органи оръжието било прикрито от дейци на терористичната организация Хамас, които подготвяли атентати против еврейски обекти в Германия – и по-точно в Берлин.

" От подтекста, който беше обявен от информационните организации, стигам до извода, че евентуално става дума за обичаен път на противозаконни мигранти, които влизат през " зелената " турска граница и след това не престават нататък – основно към Сърбия, по-рядко към Румъния. Данните демонстрират, че измежду тези противозаконни мигранти има палестински жители – те са на пето или на шесто място по бройка. Аз допускам, че в тази ситуация става дума точно за противозаконни мигранти. Възможно е част от каналджийските мрежи да са били включени като участници в тази логистика за осъществяване на терористични актове ", разяснява в изявление за Тихомир Безлов - специалист на Центъра за проучване на демокрацията.

 

" Засега сме на ниво догатки, само че считам, че през идващите дни би трябвало да има повече елементи: за какво там е прикрито това оръжие, каква е инфраструктурата, която ги поддържа. Тук би трябвало да напомним и друго: в България има релативно огромна палестинска общественост, още отпреди 1990 година – общественост, която е интегрирана. Тоест, тази диаспора също оказва помощ на тези хора, които нелегално минават през България и след това не престават към Западна Европа, главно към Германия ", уточни още той пред Александър Андреев.

 

На въпрос по какъв начин действа съдействието сред българските правоприлагащи органи и немската Федерална полиция (в случая очевидно тя се е свързала с българските власти), а може би и немското външно разузнаване BND, той отговори:

" Като цяло те имат офицери за връзка. Освен това, имат много директни канали, имат много интервенции, които организират със взаимни екипи. Има си традиция. Специално във връзка с трафика на хора има сносно развито съдействие сред ГДБОП и немските служби. Имаше доста положително съдействие и във връзка с киберизмамите. Така че си има традиция. Почти незабавно след 1990 година започнаха да се развиват такива връзки и има много забавни интервенции ".

 

Безлов разяснява и въпроса в каква степен войната в Газа, която последва терористичното нахлуване на Хамас против Израел на 7 октомври предходната година, усилва първо мигрантските потоци, минаващи през България, и второ: в каква степен подклажда опитите за терористични набези в Европа, осъществени от дейци на Хамас:

" Това е първият случай, за който знаем с присъединяване на България и – респективно – за, намираща се в Германия. Досега различен подобен случай не сме имали. По време на по този начин наречената „ Ислямска страна ", в годините 2015-2016-2017, имаше много задгранични бойци, които се завръщаха и ги задържаха в България. Но това в този момент съгласно мен към този момент е нещо друго, напълно друг сюжет ".

 

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР