Разпространението на варианта Омикрон доведе до световен рекорд в броя

...
Разпространението на варианта Омикрон доведе до световен рекорд в броя
Коментари Харесай

По средно 935 000 нови Covid случая на ден в света заради Омикрон

Разпространението на разновидността Омикрон докара до международен връх в броя на новите случаи. 935 000 дневно са доказаните новозаразявания в международен мащаб за последната седмица, по данни на Агенция Франс Прес, а рецесията се разраства и под формата на национални върхове и връщане към ограничаващи ограничения. 

Съединените щати и Европа още веднъж са епицентър на пандемията. Дневните случаи на Стария континент са приблизително над 510 000, като досега не бяха прекосявали 300 000. 

Рекордно повишаване в броя на новозаразените е очевидно във Франция, Италия, Гърция, Португалия и Англия. Въпреки че част от повишаването може да се изясни и със закъсняването в отчитането на проби около празниците, Световната здравна организация продължава с предизвестията, че рискът от Омикрон е " извънредно огромен ". 

Според ръководителя на организацията Тедрос Гебрейесус, разновидността е повода за " цунамито " от нови случаи. Гебрейесус повтори и че заплахата се усилва от неравното систематизиране на имунизациите, като бустерните дози в по-богатите страни значат по-малко за по-бедните и надлежно по-трудно реализиране на 70 % имунизирано против ковид международно население. Това е изискване, съгласно Гебрейесус, за по-лесно преодовляване на острата фаза на пандемията. Майк Райън от СЗО изрази вярата, че тази фаза може да приключи до края на идната 2022.

По-конкретна статистика за ситуацията сега удостоверява и че заплахата от тежко протичане остава по-голяма за неимунизираните. Полша записва 794 умряли с ковид за денонощие, над 75 % от които не са били ваксинирани. 

Германският здравен министър Карл Лаутербах изрази подозрение, че поради омикрон действителният брой на новите случаи е два или три пъти по-голям от формалните данни. Според института Робърт Кох инфектираните в страната са 205 на 100 000 - най-ниската стойност на този индикатор от началото на ноември. Лаутербах е на мнение, че същестуващите в Германия ограничаващи ограничения няма да предотвратят нова вълна от заразявания.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР