Разпространението на коронавируса в Европа и Западния свят в последните

...
Разпространението на коронавируса в Европа и Западния свят в последните
Коментари Харесай

”Карантина” или “Стаден имунитет” - двете стратегии в борбата с коронавируса

Разпространението на ковид в Европа и Западния свят в последните седмици се форсира. Случаите на инфектирани в страни като Германия, Англия и Съединени американски щати се усилват ден след ден.

Съдейки по техните сегашни ограничения за справяне с епидемията наподобява, че тези страни са приели тактика, друга от тази на Китай. Вместо да се стремят прецизно да задържат разпространяването на вируса, те прибягват до закъснение на разпространяването на заболяването, написа bgnovini.eu.

Професор Ю Сяохуа е началник катедра “Селскостопанска стопанска система в разрастващите се страни и страните в преход” в Университета “Георг Аугуст” в Гьотинген, Германия. Ето какво написа той:

"В Германия канцлерът Ангела Меркел съобщи, че 60 до 70% от популацията на Германия може да се болести. Във Англия министър председателят Борис Джонсън съобщи, че учебните заведения ще останат отворени. Той посъветва хората със признаци да стоят вкъщи една седмица и посъветва възрастните хора над 70-годишна възраст да не излизат на открито.

В Съединени американски щати формалната реакция по отношение на КОВИД-19 също е много спокойна. Въпреки оповестеното изключително състояние на 13 март, към момента тестването на хора, за които се подозира, че може да имат ковид е надалеч от оптималното.

Китай и Италия одобриха тактиката за блокиране на градовете и възбрана на обществените действия, както и прецизно уединяване на инфектираните хора. В Китай тази тактика даде положителни резултати в битката с Тежкия изострен респираторен синдром (ТОРС) преди 17 години. В Съединени американски щати държавното управление все още ползва тактиката: „ стаден имунитет “.

Какво съставлява “стадният имунитет”?
В рамките на избрана група хора циркулацията на заболяването може да бъде спряна, откакто задоволителен брой човеци от популацията се заразят, след което излекуват и придобият имунитет към заболяването. Именно това съставлява стадният имунитет, именуван още и “обществен имунитет”.

Сред експертите по инфекциозни болести царува убеждението, че в случай че 67% от хората в дадена група имат имунитет, R0 на болестта или броят на хората, които един болен човек може да болести, ще падне под единица. Това ще сложи заболяването под надзор.

В ранния етап на разпространяването на заболяването строгите ограничения за надзор и изолираност, като блокирането на градове, признати от китайското държавно управление, са доста ефикасни. Успехът на Китай в битката с ТОРС също потвърди това.

В общественото си изявление английският министър председател Борис Джонсън уточни, че тактиките за непоколебим надзор и изолираност “може да не работят, тъй като вирусът е минал ранния стадий и към този момент е необятно публикуван по целия свят.”

До известна степен предлаганият от Борис Джонсън “стаден имунитет” има смисъл. Първо, инфектираните постоянно не знаят, че са носители на ковид защото са били с лека симптоматика и съществува огромен риск от заразяване на още хора и второ, в епохата на глобализацията не е допустимо изцяло да се изолира една страна от външния свят – поданиците, инфектирани в чужбина, ще върнат заболяването в страната си. Затова е належащо да се построи въпросния стаден имунитет.

В рамките на едно общество, в случай че стадният имунитет не е построен, вирусът ще продължи да се популяризира. Като се има поради актуалната обстановка в Китай, епидемията към този момент е под надзор, само че тя може да се повтори след премахването на ограничаващите ограничения. А, и е невероятно едно общество непрекъснато да бъде сложено под карантина.

Как да изградим стаден имунитет?
Има два метода: единият е посредством излагане, а другият – с ваксина. Тъй като към момента няма ваксина, остава единствено първият – основаване на условия за експозиция, дейна или пасивна.

Общата смъртност от ковид е под 1%, като по-голямата част от смъртните случаи са на хора в преклонна възраст и такива с хронични болести. Трябва да се надигнем пред действителността, че вирусът единствено форсира процеса на тяхната гибел.

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че към 70% от немското население може в последна сметка да бъде инфектирано. Само когато 70% от хората са инфектирани, ще бъде реализиран стадният имунитет.

Британското и немското държавно управление са възприели по-подходящ метод, който включва три стъпки: Първа стъпка: насърчете младежите да се заразят първи, като в същото време защитавате възрастните хора, като ги държите вкъщи.

Втора стъпка: одобряват се някои ограничения за “социално дистанциране”, в това число затваряне на учебните заведения, анулация на някои всеобщи мероприятия, за да се удължи цикълът на заразяване с вируса и да се предотврати разпространяването му прекомерно бързо. И, трета стъпка: реализиране на стадният имунитет, до момента в който уязвимите са в сигурност.

Подходът е извънредно рисков, защото доста от характерностите на новия ковид към момента не са известни на учените.

Първо, дали смъртността от вируса за младежите постоянно ще остане ниска? Много от починалите в Ухан са били младежи. Лекарят, който пръв сигнализира за новия ковид умря от заболяването на 34 години.

Трето, коронавирусът мутира. Тепърва предстоят научни проучвания дали добитият имунитет е ефикасен против мутиралия вирус и какъв брой дълго продължава.

Четвърто, смъртността от ковид в Италия в този момент е над 6%, до момента в който в Китай е 4%.
Германия, примерно е с население от 83 милиона, и даже в случай че смъртността е 0,2% и прогнозите на Ангела Меркел се осъществен за към 60 – 70% заразяване на популацията, това ще отнеме повече от 100 000 живота. И, това преди да се знае дали към този момент оздравелите пациенти биха показали странични резултати в дълготраен проект. Може ли обществото да си разреши такава цена?

След огромното разпространяване на вируса, в последна сметка ще се образува стаден имунитет, или посредством естествено излагане, или посредством имунизиране.

Китай одобри обаче друга тактика и задържа епидемията посредством непоколебим обществен надзор и изолираност. Въпреки това популацията в Китай занапред ще построява стаден имунитет към новия ковид.

Да се ​​надяваме, че скоро ще бъде налична ваксина. Но преди да е налице такава, в случай че бъдат отпуснати строгите ограничения за управлението на заболяването, евентуално вирусът ще се съживи.
Въпреки че цената на двете тактики за отговор на епидемията не е еднопосочна, едно важи и за двете: те са цялостни с неустановеност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР