Разпродават имуществото на първата фабрика за нитрилни ръкавици в Европа

...
Разпродават имуществото на първата фабрика за нитрилни ръкавици в Европа
Коментари Харесай

От Инвеститор на годината до фалит за по-малко от година: ЧСИ разпродава имуществото на пловдивски завод

Разпродават имуществото на първата фабрика за нитрилни ръкавици в Европа - PPS Manufacturing ( " ППС Мануфакчъринг " ), която бе открита през лятото на предходната година в Южната индустриална зона на Пловдив. Това излиза наяве от известие на частния правосъден реализатор Константин Павлов, оповестено в регистъра за обществените продажби.

Вещите са предоставени от сдружението като поръчителство по контракти за необикновен залог в интерес на кредиторите Обединена българска банка, за себе си и от свое име, само че за сметка на " Фонда за устойчиви градове " и " Фонда за стабилно градско развиване ", които са взискатели по изпълнителното дело.

Началната цена за присъединяване в търга е 6.2 милиона лв., а крайната дата 19 май 2023 година

Първата в Европа фабрика за нитрилни ръкавици беше открита в Пловдив през юли 2022 година Инвестицията възлизаше на 15 милиона лв.. Заводът е ситуиран на над 25 000 кв. м. застроена повърхност и в него се очакваше да работят над 100 души в първата година на производството. 
 Снимка 616657
Източник:

PPS Manufacturing стана един от петнадесетте капиталови плана в България, стигнали до финала в уважавания в бизнес средите конкурс " Инвеститор на годината ". Като компанията беше единственият стартъп финалист в състезанието. 


Само няколко месеца по-късно рез октомври 2022-ра обаче шефът ѝ Антон Петров внася в Софийски градски съд молба за отриване на произвеждане по неплатежоспособност на започващата компания.
 В Пловдив откриха първата фабрика за нитрилни ръкавици в Европа след инвестиция от 15 милиона лв.
В Пловдив откриха първата фабрика за нитрилни ръкавици в Европа след инвестиция от 15 милиона лв.

Тя е с потенциал от над 34 000 ръкавици на час

Какви са аргументите довели до краха на компанията?

На първо място е значимо да отбележим, че за този значим хигиеничен артикул Европа разчита напълно на азиатски импорт, не единствено ръкавиците, само че и оборудването и материалите. 

" Идеята бе да понижим зависимостта на европейските консуматори от азиатските производители, както и да съкратим периода на доставка. Това е повода да се учреди " ППС Мануфакчъринг " АД - да сътвори първото в Европа дружество за произвеждане на нитрилни ръкавици ", пред  разказа шефът на компанията Антон Петров. По думите му за задачата е направен план за създаване на фабрика в Пловдив.
 Изпълнителният шеф на PPS Manufacturing Антон Петров
Източник:

Изпълнителният шеф на PPS Manufacturing Антон Петров

Проектът е утвърден от " Фонда за стабилно градски развиване " ЕАД и Обединена Българска Банка. В резултат от това сдружението подписва три контракта за заем с ОББ, Фонда за стабилно градско развиване и Фонда за устойчиви градове, надлежно за 8 303 690 лева, за 2 285 100 лева и за 1 426 200 лева Акционерите в компанията " Аспикор " ЕООД и " ППС Холдинг " влагат надлежно 2 милиона и 500 000 лв..

След това подписват контракти с азиатски снабдители за произвеждане, доставка и инсталиране на съоръжение и съществена суровина. 
 Снимка 616661
Източник:

Първото закъснение на индустриалната линия се случило през юли 2021 година, когато в Малайзия, където се намира фирмата-производител на съоръжение, е разгласен локдаун за 2 месеца. На този декор транспортните разноски се покачили фрапантно (от 4 000 до 15 500 долара на един контейнер). А компанията трябвало да получи общо 33 контейнера, което довело до загуба в размер на 740 250 лв..
 Ever Given доближи пристанището си
Ever Given доближи пристанището си

400-метровият колос, който заседна в Суецкия канал, придвижва 18 хиляди контейнера със стока за $700 млн.

До в допълнение закъснение на плана довел и заседналият транспортен съд в Суецкия канал " Евър Гивън ", който блокира целия морски превоз за месец. С още 2-3 седмици забавят доставките и стачките на служащите на гръцкото пристанище Пирея и невъзможността за потребление на пристанището в Истанбул, което е блокирано поради войната в Украйна.

Същевременно цената на главната суровина и всички строитрелни материали се вдигнали с към 20%, курсът на $ също скочил.

Междувременно почнала и ценова война в бранша сред китайските и малайзийските компании. 
 Снимка 616659
Източник:

" Комбинацията от всички тези събития и тяхното финансово отражение води до това, че от една страна месечните разноски на сдружението се усилват фрапантно, а въпреки това месечните доходи понижават заради дъмпинговите цени от Китай през последния месец. Всичко това води до неспособност сдружението да заплаща всички разноски посредством продажба на личната си индустриална продукция ", е обяснява още шефът.
 Снимка 616663
Източник:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР