Разнопосочни реакции в социалните мрежи предизвика посоченият от САЩ за

...
Разнопосочни реакции в социалните мрежи предизвика посоченият от САЩ за
Коментари Харесай

"Да спрем да чакаме Годо" – коментари за санкционирания от САЩ съдия

Разнопосочни реакции в обществените мрежи провокира посоченият от Съединени американски щати за " подкупен ". Съдията от срециализирания углавен съд Андон Миталов е непознато име, появило се в новините само с това, че е разрешил на Николай Малинов - обвинения за опит на шпионаж в интерес на Русия водач на придвижване " Русофили ", да пътува за Москва, където беше награден от съветския президент Владимир Путин с медал " Дружба ". От следствие на Антикорупционния фонд стана ясно, че Малинов е и единственият разпитан по делото за източването на КТБ, който е загатнал името на депутата от Движение за права и свободи и издател Делян Пеевски. Освен това предходната година два пъти е прекратил делото против двама души, упрекнати, че са подготвяли убийството на Пеевски.

Вержиния Велчева, някогашен народен представител:

Време е българите да спрат да имат вяра, че някой извън ще пристигна като избавител и ще свърши това, което сякаш желаеме, но все нещо ни пречи да свършим. Няма спасители извън - даже да влизат в ролята, то те следват постоянно само своите ползи. А от нас зависи да уредим живота си по метод добър за нас и нашите наследници. Ако можем като народ, в случай че не - самостоятелните решения постоянно са по лесни.

Ивайло Дичев, професор по културна антропология:

Ако търси поука в драмата на съдията, който няма да може да участва на Оскарите тази година, то е в посока на слъсъка Гешев - Радев. Аз все си мисля, че там ще изкочи отново някаква съветска опасност, която американците громят посредством нашия херой. Все с някого се е срещнал, все нещо е споделил.

Христо Христев, юрист:

Напънала се планината... и родила мишка. В общи линии мъчно може да се характеризира по различен метод титаничната стъпка на битка с корупцията в България, да обявиш един слабоизвестен арбитър, с цел да не кажа, никому прочут арбитър, за първия индивид от една страна, на който категорично налагаш възбрана да влиза в Съединени американски щати заради корупция.

Не знам с каква коруцпия е обвързван, само че се сещам за няколко десетки дузини съдии, прокурори и всевъзможни висши сановници на българската страна, за които в София и в най-малко половин България е обществена загадка, че от дълго време са трансформирали осъществяването на обществените си функционалности в корупционен панаир. Сигурен съм, че за много от тях има информация достигала нееднократно и до американското посолство...

Владислав Панев, общински консултант от " Демократична България ":

Поздрав за оптимистите, които имат вяра, че някой различен " ще ни оправи ". Бил той американците, европейците или евразийците. Хората си имат техните си ползи. Те от време на време съответстват с нашите, от време на време не. Никога не трябва да влизаме в ролята на жертвата. От нас зависи да си оправим къщата. Тя не наподобява добре сега, само че съм уверен, че има страховит капацитет. Защото българите сме си напълно ОК. С нищо не сме по-добри или по-лоши от американци, руснаци, французи или китайци. Само да спрем да се оплакваме и да чакаме Годо.

Ружа Смилова, лекар по политология и основен помощник в СУ:

Съдия от Специализирания углавен съд - който съд би трябвало да се бори с корупцията по високите етажи - упрекнат в корупция от Съединени американски щати. Ами в този момент?! Дори имунитетът на " свещените крави " няма да ги опази....

Емил А. Георгиев, юрист, " Правосъдие за всеки ":

Симпатичното в наложената от Съединени американски щати глоба против арбитър Андон Миталов е, че последният е от тежко проправителствения и пропрокурорски (поради което и мощно далечен от правосъдието) Специализиран углавен съд.

Евгений Кънев, икономист:

Ако оставим за секунда разочарованието от равнището на американския корупционен таргет настрани и помислим за метода:

1 . Започват с нещо малко, с цел да хване дикиш, т.е да има следствие - края на една кариера.
Какво щеше да бъде в случай че бяха оповестили един корпулентен таргет и няма последици - срам не за БГ, а за Съединени американски щати

2. Избрана е правосъдната система - която очевидно ще бъде американски фокус занапред нататък и знак за всички в нея, че са следени. Общо взето май това остана последната вяра за някаква смяна в нея.

3. На прицел са не просто чиновници в правосъдната система, а предпочитано тези, които обслужват съветските геополитически ползи. Думам ти дъще, сещай се снахо - за едни прокурорски, корпулентни, политически " снахи " иде тирада и така нататък

4. Корупцията в институциите, а не просто стопанската система, бизнеса и така нататък ще бъде лайтмотивът за американската интервенция в българския обществен живот.

5. Твърде евентуално е посочването на избрани лица да е тест не толкоз за тях, а за институциите, които би трябвало да вземат отношение - по което Съединени американски щати ще съдят за качеството на партньорство. И в случай че не го виждат, да смъкват своето доверие от съответните лица, които ги съставляват. Което е доста по-болезнено от това на българския президент.

Илия Вълков, публицист:

Добре че Цветан Цветанов е във Вашинготн. Цял ден не стопира да изкача във " Facebook " и да цялостни със фотоси албума " Me and the Famous ". Пък след това се чудете по какъв начин Съединени американски щати бори корупцията в БГ и кой е Андон Миталов.

Весислава Танчева, БОЕЦ:

А някой знае ли кой арбитър от профилирания съд е подписал разрешението за СРС-тата на Шрьодингер, дето сякаш слушат шефа на Военновъздушни сили? Мерси!

Красен Николов, публицист:

Андон Миталов - зложелател номер 1 на вашингтонската селищна система.

Антония Първанова, някогашен народен представител:

Това е политически акт за " профилактиране " на решения на българското държавно управление във връзка с тематики, свързани с " Турски поток " и други национални геостратегически ползи. Държавата ни замязя на парцал, върху който си изтриват краката огромните играчи. Очаквах доста по-сериозни вести, а не такава насмешка с България. Обидно, омерзително и тъпо за всички нас. Това дъното ли е, или ще има още по-голямо оскърбление?!

Йонка Цонева:

Т. нар. подкупен би трябвало да ги съди. Посочването на арбитър като подкупен, без да се сочат съответни обстоятелства и без да има влезнала в действие присъда, е клюка и е наказуемо по нашите закони.

Мария Спирова, " Да, България! ":

Още не сме чули детайлности от обосновката, та би могло дълго да се разисква какво цели Държавният департамент на Съединени американски щати с това наименуване. Според мен е символно избирането не на какво да е длъжностно лице, а на арбитър, и то от оня-ми-ти съд. Това е синтезирана рецензия към опцията на страната да въздава правораздаване, без значение какви органи и органища основава.

Като елементарен фен обаче за момента не съм уверена, че целта в тази ситуация е лично и извънредно битката с корупцията по високите етажи на властта и правосъдната система. Звучи ми (в лекомислен прочит) като пърпорене по китката на " Борисов 3 ", защото режимът мина през дълъг интервал на добродушно примирение с ескалиращите дързости на Кремъл.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР