Разнообразното и балансирано хранене е едно от условията за поддържане

...
Разнообразното и балансирано хранене е едно от условията за поддържане
Коментари Харесай

Професор предупреди за безконтролния прием на витамини

Разнообразното и уравновесено хранене е едно от изискванията за поддържане на положителния имунитет, безапелационни са специалистите, които поучават по какъв начин да с храним по време на COVID-19.

Паралелно с това се насочат рекомендации да не се използват безотговорно хранителни добавки, съдържащи селен, цинк, витамин D и витамин С.

„ Когато се приема в по-големи количества, витамин D е хепатотоксичен и се отсрочва в депа в организма, може да има неподходящ резултат върху бъбречните функционалности и костната система “, предизвести пред БНР проф. доктор Веселка Дулева, основен координатор на Експертния съвет в специалността „ Хранене и диетика “, шеф отдел „ Храни и хранене “ в Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА).

„ Безконтролният банкет дълготрайно на високи дози, които към сегашния миг виждам, че се предлагат, крие опасности за здравето “, уточни тя.

Добри хранителни източници на витамин D са мазните риби – сьомга, херинга, скумрия, месата – изключително алените, яйчният жълтък, ядките и семената. Този витамин обаче е с по-малка усвояемост, по тази причина би трябвало да прекарваме повече време на открито, когато има слънце, добави проф. Дулева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР