Бившият премиер на Тайланд Таксин Шинаватра осъден на осем години затвор след завръщането си от изгнание

...
Разногласният бивш лидер на Тайланд Таксин Шинаватра беше арестуван във
Коментари Харесай

Разногласният бивш лидер на Тайланд Таксин Шинаватра беше арестуван във вторник, когато се завърна в кралството след 15 години в изгнание, часове преди парламентът да гласува за назначаването на кандидата на неговата партия за нов премиер.

Милиардерът кацна с частен самолет на летище Don Mueang в Банкок в 9 часа сутринта (02:00 GMT), за да бъде посрещнат от стотици шумни привърженици на "червената фланелка", развяващи плакати и пеещи песни.

Таксин излезе за кратко от терминала сграда, за да се поклони и да поднесе флорална гирлянда на портрет на крал Маха Ваджиралонгкорн в знак на уважение, преди да помаха на привържениците.

Още червени фланелки се наредиха по улиците, когато бившият собственик на Манчестър Сити беше отведен пред Върховния съд.

Там той беше осъден да излежи осем години за три присъди, издадени в негово отсъствие - една, свързана с бившата му компания Shin Corp, друга, свързана с банков заем и дело за лотария.

Завръщането му дойде в деня, в който парламентът се очаква да назначи бизнес магната Срета Тависин като министър-председател начело на коалиция, водена от партията Pheu Thai - последното въплъщение на политическото движение на Таксин.

74-годишният Таксин беше осъден в четири случая в негово отсъствие, въпреки че давността е изтекла в един.

Дори след съдебното решение не е ясно колко дълго Таксин ще остане в затвора.

Времето на завръщането му, когато неговата партия поема властта, накара мнозина да спекулират, че беше сключена задкулисна сделка, за да му се позволи снизходителност.

„Добре дошъл обратно в Тайланд, татко. Баща ми вече пристигна в Тайланд безопасно и влезе в съдебния процес“, написа дъщеря му Петонгтарн в Instagram със снимка на Таксин с трите му деца и седемте му внука във ВИП салона на летището.

Привърженици на Crimson 

Таксин започна деня, качвайки се на частен самолет в Сингапур, но ще го завърши в затворническа килия в Банкок - още една драматична промяна в обратната кариера, която включва две изборни победи, поражение при преврат, криминални обвинения и дълги години на самоналожено изгнание.

Таксин каза, че е готов да се изправи пред правосъдието, за да се върне у дома и да види внуците си – въпреки че отдавна твърди, че наказателните обвинения срещу него са политически мотивирани.

„Бих искал да поискам разрешение да се върна да живея на тайландска земя и да споделя въздуха с моите колеги тайландски братя и сестри“, публикува той в понеделник в Twitter, който е преименуван на X.

За цялото си дълго отсъствие от страната, Таксин остава тайландец най-влиятелният -- и противоречив -- политик на съвремието.

Обичан от бедните в селските райони заради политиките, включващи евтино здравеопазване и минималната заплата, той е хулен от провоенния и роялисткия елит, който смята управлението му за корумпирано, авторитарно и заплаха за обществения ред в Тайланд.

Партиите, свързани с Таксин, доминираха изборите от 2001 г. насам - до тази година, когато прогресивната Партия за движение напред (MFP) спечели най-много места.

Стотици червени фланелки чакаха през нощ на летището, за да го посрещнем с песни и банери -- повечето облечени в обичайните си пурпурни цветове.

"Аз съм истинска червена фланелка - винаги, когато искат нашата подкрепа, винаги ще бъда до тях," Каруна 70-годишният Вантанг, пенсиониран бюрократ от Нонгкай, в североизточната част на страната, каза пред АФП.

„Не само го харесвам, но го обичам.“

 Гласуване в премиера 

Докато Таксин беше обработван от съдилищата, партията му официално номинира Срета за свой кандидат за премиер в парламента, където гласуването за потвърждение ще се проведе около 15:00 часа.

Pheu Thai беше победен на второ място в анкетите през май от прогресивната MFP.

Но лидерът на MFP Пита Лимджароенрат видя кандидатурата си да стане министър-председател на скалите на ожесточеното съпротивление от назначени от консервативната хунта сенатори, уплашени от решимостта му да реформира кралските закони за обида и да се справи с бизнес монополите.

Pheu Thai е уверен, че ще получи одобрението на Срета в съвместно гласуване от двете камари, след като спечели още 40 места за своята коалиция в понеделник с добавянето на свързаната с армията партия Паланг Прачарат (PPRP). бившата партия на извършителя на преврата от 2014 г. Prayut Chan-o-cha - до 314 места в долната камара.

След изключването на MFP от първата коалиция, сделките на Pheu Thai с партии, свързани с армията, разгневиха някои поддръжници, които гласуваха преобладаващо против военните -подкрепено правило през май.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР