Разногласията между Германия и Франция по въпроса кой да бъде

...
Разногласията между Германия и Франция по въпроса кой да бъде
Коментари Харесай

Макрон и Меркел задълбочиха разногласията си по въпроса за новия шеф на ЕК

Разногласията сред Германия и Франция по въпроса кой да бъде идващият началник на Европейската комисия се задълбочиха, откакто немската канцлерка Ангела Меркел отбрани своята поддръжка за Манфред Вебер макар подозренията на френския президент Еманюел Макрон, написа английският в. " Гардиън ".

Меркел и Макрон са разграничени по отношение на кандидатурата на германеца Вебер, препоръчан за ръководител на Европейска комисия от Европейската национална партия (ЕНП) - политическата група, към която принадлежи канцлерката, предава Българска телеграфна агенция.

След работна вечеря на водачите от Европейския съюз в Брюксел за разискване на това кой ще замести Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск като ръководители надлежно на Европейска комисия и Европейския съвет Меркел сподели, че е разговаряла с Макрон в коридорите на срещата.

" Не е загадка, че той не поддържа правилото за водещия претендент, само че всички ние би трябвало да приемем събитията по този начин, както ни се показват ", съобщи канцлерката. " ЕНП е най-силната в Народното събрание. Тя няма болшинство в Народното събрание и затова е належащо всички ние да помислим интензивно ", сподели тя.

През 2014 година Юнкер беше избран за ръководител на Европейска комисия въз основа на така наречен система на водещия претендент. Според нея " водещият претендент " на политическата група, спечелила максимален дял от гласовете на изборите за Европейски парламент, е в облагодетелствана позиция за поста на началник на Европейска комисия, отбелязва " Гардиън ".

" Този път обстановката наподобява друга ", призна Меркел. " Тя наподобява по-сложна и ние би трябвало да се надигнем пред обстоятелствата, да се заемем с тях и още веднъж да намерим положително решение ", съобщи канцлерката.

ЕНП остава най-голямата група в Екологичен потенциал, само че загуби депутатски места, което накара Вебер да признае, че " центърът се свива ".

Меркел обаче настоя, че по-високата изборна интензивност на сегашните европейски избори е " моторът ", извиняващ системата на водещия претендент и определянето на Вебер за ръководител на Европейска комисия.

Макрон, чиято партия " Република, напред " завоюва 22 места на изборите за Екологичен потенциал предходната седмица и се причислява към една разраснала се и придобила повече убеденост демократична група в законодателното заседание на Европейски Съюз, насочи не изключително прикрита рецензия против Вебер, който в никакъв случай не е заемал държавен пост.

Макрон настоя, че личностите, които ще заменят Юнкер и Туск, би трябвало да имат " опит и да вдъхват доверие, с цел да могат да извършват тези задачи ", показва " Гардиън ".

Съгласно системата на водещия претендент Вебер би станал ръководител на Европейска комисия, само че други страни от Европейски Съюз имат запаси към немския евродепутат реакционер, написа английският в. " Индипендънт ".

Макрон, наред с демократичната група в Екологичен потенциал, е срещу тази система, която не е публично записана в договорите на Европейски Съюз и е била употребена единствено един път - през 2014 година

Сред другите евентуални претенденти са някогашният холандски външен министър Франс Тимерманс, който е претендент на социалистите за ръководител на Европейска комисия, някогашната датска министърка на финансите Маргрете Вестагер, която е претендент на либералите, и основният договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние. Макрон загатна, че и тримата имат нужните " умения " за ръководител на Европейска комисия, акцентира " Индипендънт ".

Резултатите от европейските избори бяха позорен удар за Макрон във Франция, откакто неговата партия се подреди на второ място след крайнодесните националисти на Марин Льо Пен. Но в Европарламента " Република, напред " може да бъде определящ фактор, тъй като без нея няма да има работещо болшинство, разяснява американският в. " Ню Йорк таймс ".

Това дава на Макрон, който е най-големият покровител измежду водачите от Европейски Съюз на задълбочаването на интеграцията сред страните членки, опция да реализира смяна и да противодейства на десните популисти и националисти.

Партията на Макрон, дружно с група от демократични партии, може да сътвори стабилно болшинство от проевропейски партии. Тези партии и изключително Зелените, които се показаха доста мощно измежду младите гласоподаватели, разтревожени за климатичните промени, ясно демонстрират, че имат намерение да употребяват новата си позиция, с цел да провокират смяна както по въпроса кой ръководи Европейски Съюз, по този начин и по отношение на политиките на общността.

Пазарлъците за поста ръководител на Европейска комисия, а също за други значими длъжности като ръководител на Европейския съвет и началник на външната политика, евентуално ще продължат доста седмици, в случай че не и месеци. Макар че държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз ще дефинират кой да размени Юнкер, изборът би трябвало да бъде утвърден от Екологичен потенциал.

Успехът на Зелените на европейските избори ще донесе забележителна смяна в Европарламента. В Германия - най-голямата страна в Европейски Съюз, Зелените се показаха извънредно мощно, като се подредиха на второ място, печелейки поддръжката на младежите и градските елити, изоставили левицата и десницата. Младежкият избор за Зелените е действителен, изключително в Западна и Северна Европа.

Опасността обаче е, че обвързваните с климата въпроси в този момент могат да задълбочат така и така увеличаващото се разделяне сред гласоподавателите в градските и селските региони, сред небогати и богати, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

Популистите нормално гледат на климата като на въпрос, значим за градския хайлайф, който санкционира безработните и хората в дребните обитаеми места и провинцията, които имат потребност от своите коли.

Според някои откриватели усилването на " зелените " политики на Европейски Съюз може да изостри изолацията, която някои европейци усещат от европейския план.

Зелените значително не участваха в Централна и Южна Европа. " Приоритетите на хората в страните от Централна и Югоизточна Европа са разнообразни ", сподели Кристиан Егенхофер от Центъра за проучване на европейската политика в Брюксел. " Промяната на климата не е толкоз високо в техните цели ", съобщи той. По думите му хората в тези страни " постоянно споделят, че смяната на климата и отбраната на околната среда... е нещо, от което се интересуват богатите хора на Запад ", показва вестникът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР