Размери на Алпийски кошер Роже-Делон Как да направим алпийски кошер Роже-Делон

...
Размери на Алпийски кошер Роже-Делон
Как да направим алпийски кошер Роже-Делон
Коментари Харесай

Как да направим алпийски кошер Роже-Делон – размери на корпуса

Размери на Алпийски кошер Роже-Делон

Как да създадем алпийски кошер Роже-Делон – алпийският кошер е от вида на многокорпусните кошери, само че в отличие от обичайните структури той има единствено една прелетна дъска и няма разграничителни решетки, както и отвори за вентилация. По-новите трендове са всеки корпус да има кръгла прелка с диаметър 22 мм, която при потребност да се затваря.

Кошерът е по този начин конструиран, че свежият, богат на О2 въздух, се изкачва нагоре. В резултат на виталната активност на пчелите, въздуха се насища с въглероден диоксид, пари и артикули от обмяната, става мокър и тежък и се спуска надолу, като се изхвърля от кошера. Хранилката, намираща се най-отгоре, играе ролята и на въздушна възглавница и не разрешава образуването на конденз. Капакът на кошера има дебелина 30 мм и защищава пчелите от прегряване и изстудяване. Дъното е преносимо (дебелина 30 мм), а прелетната дъска е с надолнище 45°. Прелката е с височина 7 мм и ширина 300 мм.

Особености на алпийски кошер Роже-Делон

Една от значителните особености на алпийския кошер са неговите рамки. Те се състоят от горна носеща летвичка с размери 320/25/9 мм и инсталирана към нея П-образна тел с обща дължина 730 мм и дебелина 3 мм. Металната рамка се захваща към носещата летвичка, като се вкарва през два странични отвора. Основата се инсталира, като се вкарва през специфични прорези на горната летвичка. Така получените рамки не се зателват и восъчните основи се инсталират бързо. А можем да си употребяваме и общоприетата дървена рамка. Изборът е наш.

Други особености за този вид кошер е, че при първата пролетна паша към двата оставени за презимуване корпуса се прибавя трети. Той е зареден с построени пити и се слага под двата корпуса. Целта е да се сътвори по-благоприятен температурен режим в горните корпуси с пило, който да задейства пчелната майка и да се усили яйцеснасянето. Когато пчелната паша към този момент е постоянна сред двата горни корпуса се слага четвърти. Щом пчелите изградят основите в този корпус се прибавя нов, пети корпус, още веднъж под най-горния. След построяването на питите и в петия корпус се слага шести, само че към този момент сред третия и четвъртия. Това се прави, с цел да се ограничи придвижването на майката в трите долни корпуса и да се попречва роенето. Когато и шестия корпус се запълни с мед, той би трябвало да се центрофугира, като корпусът с центрофугираните пити се слага под корпуса цялостен с нектар.

За подготовката за зимуване на Алпийския кошер, би трябвало да отбележим следното. След приключването на основната паша пчелното семейство остава на три корпуса, като в горния са питателните ресурси, в междинния –пилото, а в долния –събрания прашец. След излюпването на последното пило късно през есента пчелното кълбо се образува в междинния корпус под питателните ресурси. Препоръчва се долния корпус да се смъкна. Пчелите остават да зимуват на два корпуса с отворен низък вход.

Предимствата на Алпийският кошер Роже-Делон са:

  1. Подходящи са за суровите условия на планините, където ранното пролетно развиване на фамилиите е от решаващо значение, т.е. за местности с не доста мощно, само че дълготрайно нектароотделяне.
  2. Кошерът “Роже Делон ” нормално се употребява за работа с едно семейство, само че в него постоянно има опция един корпус да се употребява като нуклеус за оплождане на майката.
  3. Алпийските кошери сполучливо може да се употребяват и за презимуване на запасни оплодени майки. За задачата един или два корпуса със запасни майки се слагат върху корпусите на обикновено семейство. През пролетта, откакто младите майки се придадат на осиротелите фамилии останалите пчели от запасните корпуси се сплотяват с основното семейство. Излишните пити се прибират в склада или се употребяват за поддържане.
  4. Доближават се до идеалните естествени условия за пчелните фамилии -хралупите.
  5. В алпийските кошери пчелните фамилии по-лесно поддържат най-благоприятен микроклимат. Това подкрепя удобното им зимуване с дребен разход на храна и дребен зимен подмор.
  6. През зимата фамилиите не се нуждаят от в допълнение стопляне с възглавници и други материали. Така отпадат трудоемките интервенции по свиване, разширение и стопляне на пчелните гнезда.
  7. Поради положителния въздухообмен в кошерите от тази система няма проблеми с влагата и плесените през зимата.
  8. Лесен за направа и е на ниска цена.
  9. Корпусите са доста леки и комфортни за работа.

Недостатъци на алпийския кошер:

Като дефекти може да се уточни следното: при потреблението на алпийските кошери при доста мощна паша или при няколко основни паши една след друга (акация, липа и т.н.) се постанова слагане на доста корпуси (7 и повече). Това прави кошерите доста високи (1,5 –2 м) и за обслужването им е нужна стълба. Те са нестабилни и се постанова да се привързват към колове, дървета и други Затова са по-подходящи за региони с по-слаба паша.

Добрият образец

Като добър образец можем да дадем пчеларя Ивайло Георгие в. Той има опит с кошерите с дребни размери, само че той работи с 1/2 Роже-Делон корпуси. Казва, че добре се развиват и добре зимуват. Можем да забележим две клипчета, свързани с информация за дребният алпиец.

Първа част