Размерът на сивата икономика в Русия миналата година надхвърли 20

...
Размерът на сивата икономика в Русия миналата година надхвърли 20
Коментари Харесай

Сивата икономика в Русия е по-голяма от разходите на бюджета

Размерът на сивата стопанска система в Русия предходната година надвиши 20 трилиона рубли (€266 милиарда при курс към 75 рубли за евро, бел. ред). Това е към една пета от цялата стопанска система и повече от брутния вътрешен артикул на доста страни.

Ако данните Росфинмониторинг са правилни, това е повече от разноските на федералния бюджет за тази година и малко по-малко от общия бюджет за националните планове.

Освен това, както написа онлайн изданието РБК, това е три пъти повече от годишните доходи на Газпром (6,5 трилиона рубли за 2017 г.) и повече от една трета от всички парични приходи на руснаците за 2018 година (57,5 трилиона рубли).

Росфинмониторинг включва в сивата стопанска система " сив импорт " (внос на артикули с подценени мита заради неточна декларация), укриване на доходи от данъчни и митнически заплащания, възнаграждение на " сиви " заплати. В допълнение, противозаконните стопански сътрудници интензивно употребяват фиктивна външноикономическа активност за прекачване на незаконни доходи в чужбина, отбелязва службата.

Заслужава да се означи обаче, че размерът на сивата стопанска система в Русия понижава. Ако през предходната година делът й е 20% от Брутният вътрешен продукт, то през 2015-2016 година той е бил 28% от Брутният вътрешен продукт.

Русия постоянно е имала висок дял на сива стопанска система, а Росфинмониторинг евентуално не включва в оценките си така наречен " гаражна " стопанска система.

Но казусът е на повърхността. В Русия данъчната тежест е прекомерно висока и доста компании просто не могат да заплащат налози, защото това убива цялата доходност на бизнеса им. Има доста други аргументи, в това число " заплатите в плик " и корупцията.

Миналата година управляващите взеха решение да проведат опит и да се опитат да извадят независимо заетите лица от сенчестата стопанска система. За тази цел е основано мобилно приложение, което ви разрешава да се регистрирате и плащате дребен налог от 4%.

Но тази мярка е малко евентуално да даде осезателен резултат. Малко хора желаят да платят даже и дребен налог, тъй като в подмяна човек не получава забележими изгоди от страната.

Според Росстат в края на септември 2018 година 14,9 милиона души са неофициално заети в съветската стопанска система (20,4% от общия брой на служителите). А така наречен прикрит фонд за заплати (заплати в плик в неофициалния сектор) възлиза на 11,8% от Брутният вътрешен продукт през 2017 година (около 10,9 трилиона рубли).

Бизнес омбудсманът Борис Титов и екипът му предложиха друга опция да " замажат " независимо заетите лица. Според него те ще бъдат по-склонни да " излизат от сенките " и да се записват, в случай че имат тласък под формата на евтини заеми. Титов отбелязва, че всички те ще бъдат подготвени да " работят в бяло ", в случай че страната ясно е показала елементарни правила.

" Ние предлагаме такава скица. Платете един път, когато желаете. Най-малко три месеца авансово, най-малко за три години. Нямате регистрация като самостоятелен бизнесмен, просто отидете в MФЦ (местния многофункционален служба). Платете за патент или позволение за работа " изяснява Титов.

Той добави, че подобен патент може да коства от 10 до 20 хиляди рубли годишно, според от района.

Съвсем неотдавна Международният валутен фонд пресметна размера на сивата стопанска система в 158 страни по света въз основа на нови способи за оценка.

Според Фонда делът на сивата стопанска система в Русия е 33,7% от Брутният вътрешен продукт. Това равнище съвсем доближава равнището на сенчестата стопанска система в Африка и надвишава оценката за Източна Европа.

Оценката на МВФ не удостоверява наклонността за спад на сивата стопанска система след 2014 година, въпреки в интервала 1998 и 2008 година това да се случва.

Средната оценка на МВФ за сивата стопанска система на Руската федерация през интервала 1991-2015 възлиза на 38,42% от Брутният вътрешен продукт, като оценката за 2015 година е 33,7% от Брутният вътрешен продукт.

Това е извънредно висок резултат за европейска страна. Това равнище е сравнимо с развитите страни в Африка, а в Европейски Съюз Румъния и България имат сходно равнище. В по-развити страни знакът варира от 7% до 15% от Брутният вътрешен продукт (САЩ, Холандия, Япония, Швейцария, Сингапур). /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР