Разлог става все по-популярна туристическа дестинация. Ключът е в природата

...
Разлог става все по-популярна туристическа дестинация. Ключът е в природата
Коментари Харесай

10 забележителности във и около Разлог

Разлог става все по-популярна туристическа дестинация. Ключът е в природата и гостоприемството на локалните хора, в непокътнатите обичаи.

Градчето има приветливо лице с доста зеленина, кафената и заведения за хранене с отлична кухня. Тук добре ще си похапнете на сносни цени, а децата ще се забавляват, тичайки безвредно под сенчестите корони на дърветата от градския парк. Разлог не е надалеч от Банско, само че има свое лично обаяние, жизнеспособност и темперамент.

Хотелските комплекси се намират в курортни зони на към 5 километра отвън града. В местностите Бетеловото и Катарино е построена и сполучливо работи през цялата година забележителна леглова база. Предложенията са разнородни: настаняване в хижи и къщи, четиризвездни и първокласни СПА хотели.

Климатичните особености на Разложката долина, изворите с минерална вода и подобаващата инфраструктура трансформират Разлог в нова и съвременна дестинация за балнеология, СПА и спорт. Може да разберете повече за забележителностите в Разлог и в уеб страницата.

Забележителности в Разлог

1. Църквата „ Свето Благовещение “ в Разлог

Храмът с извисяващи се бели куполи е духовна реликва на Разлог. Осветен е през 1939 година, като в архитектурен проект са заимствани хрумвания от катедралата във Варна. Църквата е светла и просторна. Тя е обичан дом от локалните хора, които я подаряват и подреждат с усета на личната си къща. Затова пред икони и светини ще видите многочислени ръкоделия, дело на сръчната и обичаща красивото разложенка.

Мястото е желано за хубави мотиви, бележещи начало, поради „ богатствата новина “ като обръщение към бъдещето. Стенописите във вътрешната страна блестят с цветовете си и впечатляват с рисунъка си. Те са приключени в края на 80-те години на предишния век и неотдавна реставрирани. За кръщенета и венчавки, за благословия и молитва църквата „ Св. Благовещение “ е с постоянно отворени порти. Храмовият празник е на 25 март.

2. Историческият музей

 10 забележителности във и към Разлог

Изключително скъпа е активността на Историческия музей в Разлог за опазване на българските обичаи. Посещението тук не е за изпускане. Екскурзоводите са сърцати хора и могат да ви опишат многочислени забавни истории от града, планината и района. Богатата музейна колекция включва сбирки от носии, тъкани и декорации, мостри на бусинска керамика. С партньорството на фондация „ Българските корени “ музеят издава забележителна книга- азбучник на разложката носия, включваща в себе си качествена снимка и етнографски материали.

Музеят е наоколо до църквата „ Св. Благовещение “ по линията на по този начин наречената Дълга махала. Пред него е ситуиран дребен парк с по този начин наречената чешма на цар Симеон. Празниците на традицията в Разлог са: 1 януари – Старчевата, кукерски фестивал, 21 януари – Бабинден, Фестивалите „ На армане с тапане “ през юни, „ 1000 носии на едно място “ през лятото.

3. Древният български календар

Дванайсетте мраморни плочи с скотски знаци върху тях са ситуирани в кръг край езерото. Те са копие на античния български календар, заимствуван от талисман с диаметър 10 см, датиран от VIII век и открит в землището на Разлог.

Астрономическите познания на античните българи са били забележителни. Техният календар е по-стар от този на маите и китайския календар. Интересното е, че съгласно редица експерти може да се приказва за българско летоброене или за „ българска епоха “. Началото на българското летоброене или „ основаването на света “ е 5504 г.пр.Хр., инцидентно или не съвпадаща с потвърдения научно огромен естествен прелом – Потопът в Черно море.

Най-характерното за античния български календар: Той е безоблачен и стартира след най-късия ден от годината и интервала на зимното слънцестоене. Това е Еднажден или Игнажден – 21 декември. В невисокосна година броят на дните в календара е 364, като те се разпределяли в 4 идентични тримесечия, съответстващи на познатите ни сезони, състоящи се от 91 дни или 13 седмици. Всеки първи ден от годината и сезона е започвал в неделя. Първият месец от всеки сезон е с 31 дни, а останалите два са с по 30 дни. При високосна година след шестия месец се слага още един еднажден (или „ нулев “ ден, който не е част от избран месец).

Годините се групират в цикли от 12 години и 60 години. 12-годишните цикли се свързват с интервала на обикалянето на планетата Юпитер към Слънцето. Всяка година носи името на несъмнено животно, което е и име на надлежно съзвездие. Животинските знаци от 12-годишния цикъл са свиня, мишка, вол, барс/тигър, заек, дракон, змия, кон, маймуна, овен, петел, куче.

4. Градският площад, паркът с езерото и сбирките от звънци на чаушите

 10 забележителности във и към Разлог

Широкият площад и паркът с езерото са наложителна спирка за всеки клиент в Разлог. На входа към парка има парапет със звънци, които всеки преминаващ се изкушава да удари, с цел да чуе тяхната мелодия. Децата изключително доста се забавляват със звънците, които са ситуирани и на други места към центъра.

Няма да е изненадващо, в случай че от този обичащ музиката град, се появят звънари – майстори на биенето на камбани, една забравена специалност. Всъщност концепцията за слагането на звънците идва от най-големия фестивал в Разлог – Старчевата, с който стартира новата година на 1 януари.

В Разлог имат отношение към изкуството. Ще забележите красиви пейки и пергули с увивни растения, фонтани и мостчета, кокетни кафенета и ресторантчета.

5. Старата турска баня

Известно е, че по време на Османското господство Мехомия (старото име на Разлог) е околийски център. Тук са се помещавали държавните органи, конакът, кадията и естествено – турската баня. Сградата на банята е непокътната и впечатлява със своя майсторски строеж от камъни и червени тухли. В момента действа като информативен център. Към нея естетично се пристроява кръчма с необятен двор и забавен интериор, в който ще видите остарели гевгири и медни съдове, превъплътени в осветителни тела, дело на известните бански ковачи. Турската баня е в периферията на градския парк и до нея има детска площадка.

Забележителности към Разлог

1. Църквата Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско

 10 забележителности във и към Разлог

Малката черква в Добърско е най-посещавания културен монумент в дестинацията и на 18 км от Разлог. Святото място е обхванато с митове. Една от тях е за ослепените бойците на цар Самуил, които по път към Рилския манастир стопират на това място и намират облекчение на болките си, като обливат очите си с лековита вода.

Малкото изворче е в двора на църквата измежду пъстри цветя. Самата черква е вкопана в земята и скрита зад високи оградни зидове. Вътрешността ѝ впечатлява с богата стенописна декорация. Добре би било, преди да посетите храма, в началото да се обадите, с цел да видите кога на деня това е допустимо, защото беседите са с дълготрайност 30 минути и не се позволява непрекъснато влизане и излизане на хора.

2. Възстановената римска баня в село Баня

Село Баня е на 7 км от Разлог. Горещите минерални извори тук са известни още от Античността. По план е реставрирана остарялата римска баня и тя е отворена за визити.

3. Паметникът, отдаден на Илинденското въстание и пределската чешма

Проходът Предел е вратата към Разложката долина. Загърната от планини Разложката долина е с бунтовна история. Най-високата точка на Предел е ознаменувана от незабравим монумент, отдаден на 130 години от Илинденско-преображенското въстание. Паметникът Илинденци е дело на скулптора проф. Емил Попов и е открит през 2003 година Издигнатите гранитни блокове са мавзолей на саможертвата в името на свободата, на дълга, който не се избира, а приема.

В непосредственост до паметника е известната пределска чешма с течаща студена вода от скатовете на Пирин. Тук непрекъснато има спиращи коли и хора, които желаят да си налеят бистра и сладка вода. Ако ви се случи нощно време да минете през това място, ще се удивите от звездното небе, невероятния мирис на бор във въздуха и тишината.

4. Паркът за реадаптация на танцуващи мечки в Белица

Белица е на 20 км от Разлог. Хуманният план на френската актриса Бриджит Бърдо и фондация „ Четири лапи “ избавя от принуждение танцуващите мечки в България. Той отваря порти през 2000 година и през днешния ден е обичано място за посещаване от дестинацията Банско и Разлог. В осведомителния център могат да се гледат разтърсващи филми за живота на мечките в окови, преди те да намерят място за връщане към естествената природа. Децата много се забавляват, наблюдавайки животните, в близост има опция за пикник и прелестно превозване на времето измежду рилските поляни.

Паркът е отворен за визити през есенните месеци от септември до ноември от 12:00 ч. До 18:00 ч. През зимата мечките заспиват своя зимен сън и паркът е затворен.

5. Банско

 10 забележителности във и към Разлог

Възрожденският град и международен ски център е на 7 км от Разлог. Интересуващите се от история могат да посетят Музейния комплекс, в който се включват обектите: Къща на Никола Вапцаров, Постоянна иконна галерия на Банската художествена школа, Веляновата къща, Къщата на Неофит Рилски, Етнографски музей Радонова къща, Духовно-исторически комплекс Паисий Хилендарски. Емблемата на града е църквата „ Св. Троица “, издигната през 1835 година и часовниковата кула-камбанария. Пред нея е паметникът на Паисий Хилендарски.

Градът е гостолюбив с доста благоприятни условия за пешеходни разходки. От центъра на Банско по живописната улица „ Гоце Делчев “ се стига до Национален парк Пирин за 25 минути пешком. Банско е незабравим със своите механи и локални артисти и оркестри.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР