Различията в лечението на жените се разшириха в различните страни

...
Различията в лечението на жените се разшириха в различните страни
Коментари Харесай

Най-опасни държави за жените

Различията в лекуването на дамите се разшириха в другите страни след COVID-19, съгласно третия годишен за миналата година.

Институтът за дамите на Джорджтаунския университет и Центърът PRIO за пол, мир и сигурност разгласиха и пуснаха отчета, финансиран от норвежкото министерство на външните работи, в Организация на обединените нации.

Индексът се основава на данни, които мерят включването на дамите, достъпа до правораздаване и сигурността в 170 страни. Норвегия, Финландия и Исландия оглавиха листата за благоденствие на дамите, до момента в който Афганистан, Сирия и Йемен бяха на дъното. Миналогодишният отчет сподели по-голям диапазон от точки, като най-хубавият резултат е три пъти по-добър от най-лошия спрямо два пъти по-добър през 2017 година

The research finds slowing rates of progress for women worldwide, illustrating the profound impact of the Covid-19 pandemic on women`s security, justice & inclusion. Also, the gap between the top-ranked country () & the bottom-ranked country () has increased.
— GU Women & Peace (@giwps)

Забавянето на темповете на прогрес при равенството на половете може да се наблюдава до пандемията от COVID-19, която усили разликите в платената претовареност и се покачиха равнищата на принуждение от интимни сътрудници.

Южна Азия падна на последно място в районната ранглиста и след Африка на юг от Сахара, за първи път заради високите равнища на правна дискриминация в района, домашно принуждение, ниски равнища на приобщаване и дискриминационни правила за нежния пол. По-малко от 1 от 4 дами в Южна Азия заема платена работа, което е по-малко от половината от междинното за света.

Междувременно в Афганистан завръщането на талибаните към постигането на тъждество сред половете и понижава резултата на WPS показателя на страната с 28% от 2017 година насам. Условията са по-лоши за дамите в югоизточните провинции на страната заради продължителния спор.

Индексът на WPS към този момент мери и положението на наложително разселените дами. Резултати от страни в Африка, в това число Етиопия, Нигерия, Сомалия, Южен Судан и Судан, откриха, че разселените дами и девойки са изправени пред по-висок риск от всички форми на принуждение, учредено на полова дискриминация, икономическо неравноправие и финансово изключване и се усещат по-малко свободни да се движат в близост. Жените мигранти са изпитали приблизително неравностойно състояние от към 24% и са изправени пред по-висок риск от принуждение вкъщи, в сравнение с дамите в другите общности, достигайки до 42% в Южен Судан.

Огромните провокации, основани от пандемията, значат, че междусекционният разбор и изработването на политики са по-важни от всеки път.

Вижте цялостните описи с най-хубавите и най-лошите страни на WPS по-долу и разгледайте всяка страна:

Най-добрите страни да бъдеш жена през 2021 г

Норвегия

Финландия

Исландия

Дания

Люксембург

Швейцария

Швеция

Австрия

Англия

Холандия

Най-лошите страни да бъдеш жена през 2021 г

Афганистан

Сирия

Йемен

Пакистан

Ирак

Южен Судан

Чад

ДР Конго

Судан

Сиера Леоне
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР