Разкрития за съмнения и злоупотреби в спортното министерство обяви служебният

...
Разкрития за съмнения и злоупотреби в спортното министерство обяви служебният
Коментари Харесай

Разкриха злоупотреби в спортното министерство: 4 НПО-та получили 5 млн. лева

Разкрития за подозрения и злоупотреби в спортното министерство разгласи служебният отраслов министър Андрей Кузманов на брифинг в Министерски съвет.

Той заяви, че единствено за последната година са раздадени 5 милиона лв. на четири неправителствени организации в областта на спорта , като най-обезпокоителното е, че огромна част от парите са ориентирани към три от тях, които се управляват от едно и също лице. Фирмите печелят съвсем една и съща сума от 670 000 лева

" Възложих експертни инспекции освен в министерството, а и в прилежащите сдружения, които страната има присъединяване към министерството, в това число и спортния тотализатор. Имаме разнообразни сигнали от доста места, по отношение на тези сдружения, които са към Министерството на спорта ", сподели министърът.

Той добави, че има Национална тактика за младежта 2021-2030 година, която не е призната. В доста къс период министерството е изготвило плана за тази тактика и тя е раздадена на министерствата за одобрение.

" Всяка година от 2017 година доста от младежките организации вземат участие в тези стратегии за предварителна защита на хазарта и други неприятни неща. Прави усещане, че от 2017 година към 2 милиона лв. са заделяни за тези стратегии, доста забавно, че за тази година са заделени 5 450 000 лева В момента в хазартния бизнес в България има единствено един състезател, а когато е имало и много други играчи, са били по-малко парите ", сподели Кузманов.

Той разяснява, че със заповед на министър Кралев е бил разгласен конкурс на 12 януари, който е преустановен на 27 януари - забавно къс период за доста съществени тематики и за доста съществени пари, счита Кузманов. Според него самият конкурс не е изработен по разпоредбите - без външни оценители и без критерии за присъединяване.

" Другото, което прави усещане - вземат участие към 120 организации, от които 35 са класирани. Има организации, които са класирани, и такива, които не са били класирани - тези, които не са били класирани, са с причини, които ги имат и тези, които са класирани. Пълен субективизъм ", счита министърът.

Основните играчи в тези стратегии са качени на уеб страницата на Министерството на младежта и спорта, сподели Кузманов. Те са съвсем едни и същи и те печелят стратегиите. Кузманов изброи някои от тях - Федерацията по ММА, състезателен клуб " Ипон ".

Говорителят на Министерския съвет Антон Кутев посочи, че раздадените пари е трябвало да бъдат давани на юношески действия, за предварителна защита на
хазарта и юношески действия. Програмата работи от 5 години, само че има компании, които от самото начало печелят с еднакъв план. Проектите, които печелят тази година - всичките или огромна част от тях, са прекомерно сходни, сподели Кутев.

" Раздадени са преди изборите 5 млн. от това министерство и са раздадени по подозрителен метод. Факт е, че от 4-те сдружения, които са спечелили огромните суми от по 670 000 лева през тази година, три се свързват с едно лице, което се назовава Петър Коларов. Значи става дума за над 2 млн. лв. ", съобщи представителят на Министерски съвет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР