Разкопките са спасителни, като като заради инвестиционни намерения първо трябваше

...
Разкопките са спасителни, като като заради инвестиционни намерения първо трябваше
Коментари Харесай

Още за археологически проучвания на северната крепостна стена на античния град Сердика

" Разкопките са избавителни, като като поради капиталови планове първо трябваше да се изследва теренът, който попада в предпазената зона на резервата " Сердика Средец " и за наше благополучие на този терен разкрихме архитектурни остатъци от интервала на античността ", уточни в " Хоризонт до обед " Полина Стоянова, главен организатор на археологическото равнище на базиликата „ Света София “, която получи преди дни премията “Златен грифон " за важен принос в археологическата просвета .

Отличието е самопризнание за работата на Полина Стоянова, управлявала избавителните археологически изследвания на северната крепостна стена на античния град Сердика , извършени в интервала 2017 – 2020 година.
Археологическите изследвания водят до документиране на разнообразни детайли от крепостна стена от VI век, дружно с незнайна до този миг триъгълна отбранителна кула, както и спомагателен укрепващ пояс – а 21 м пред главната стена.

На повърхност от към 50 кв. м в югозападния ъгъл на терена са проучени и архитектурни остатъци от вътрешната уредба на Сердика от интервала II – началото на III в .

Обектът на ул. „ Екзарх Йосиф “ № 35 е проучен по отношение на планувани капиталови планове .

Спасителното археологическо изследване към този момент е завършено и се работи върху план за предпазване и експониране на всички разкрити археологически структури при строителството на бъдещата постройка.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР