Разкопките на Помпей започват още през 18 век, но археолозите

...
Разкопките на Помпей започват още през 18 век, но археолозите
Коментари Харесай

Археолози представиха нови находки от Помпей

Разкопките на Помпей стартират още през 18 век, само че археолозите не престават да намират нови неща: в този момент учените са се натъкнали на кристали, кости, аметисти и кехлибар, които евентуално са принадлежали на робиня.

Стъклена перла с гравирана главата на Дионисий, римския господ на виното и плодородието. Скарабеи от Близкия изток. Кристали, кости, керамика, аметисти и кехлибар. Всичко това археолозите са разкрили в една къща от античния град Помпей, която дружно с всичко останало в града лежи затрупана от вулканична пепел още от 79 година след Христа.

Photo by CESARE ABBATE/EPA-EFE/REX

Предметите са се намирали в дървена кутия: дървото е изгнило, само че бронзовите шарнири на кутията са оживели и даже са се втвърдили от вулканичния материал. Тъй като не става дума за предмети от злато, което е било изключително ценено от богатите в Помпей, предметите евентуално са принадлежали на робиня или прислужница. Това твърди ръководителят на разкопките Масимо Осана пред BBC. Сигурно било, че находката е принадлежала на жена. Предметите били амулети за благополучие и бижута.

В къщата археолозите са се натъкнали на 10 тела, измежду които и такива на дами и деца. Предстои да се прави опит да се откри родниска връзка сред тях посредством ДНК разбори. „ Може би скъпоценната кутия е принадлежала на някоя от тези жертви, “ споделя Осана.

Photo by CESARE ABBATE/EPA-EFE/REX

Разкопките в Помпей стартират още през 18 век, само че археолозите непрестанно се натъкват на нови находки. Наскоро откриха надпис на служащ от 17 октомври, което е два месеца по-късно от считаното до момента за дата на нещастието 24 август 79 г.сл.Хр.

Древният град Помпей, на югозападния завършек на Неапол, е бил заровен под вулканична пепел дружно с прилежащите селища при изригване на вулкана Везувий. Обаче всичко от града е останало консервирано в някаква степен. Така нещастието за жителите на града се трансформира в шанс за археолозите близо 2000 години по-късно. Районът е част от културното завещание на ЮНЕСКО и се посещава от милиони туристи всяка година.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР